Sarajevo: Održana sjednica Sabora Islamske zajednice u BiH

Date:

Sabor Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu uz posebne mjere zaštite od korona virusa i pod predsjedavanjem Safeta Softića održao svoju petu redovnu sjednicu, tokom koje je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović govorio o glavnim aktivnostima Zajednice u protekloj godini .

Ovom prilikom reisu-l-ulema je predstavio i izazove sa kojima se Zajednica susreće od pada nataliteta, pa do izazova migranata i organizacije bošnjačke dijaspore.

– Današnje zasjedanje Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odvija se pod posebnim mjerama izazvanim pandemijom korona virusa, koji je pogodio svijet. I mi, kao i mnogi drugi, bili smo prinuđeni prolongirati naše zasjedanje do današnjeg dana, za kada smo procijenili da se steklo minimum uvjeta da održimo ovu sjednicu. Opasnost od zaraze i dalje je prisutna, te vas i ovaj put molim da se pridržavamo mjera koje su preporučene od strane struke – kazao je reisu-l-ulema.

On je zahvalio svim članovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji su pokazali visoku svijest i disciplinu, koja je bila neophodna, posebno u prvim mjesecima pandemije, kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi.

– Također, dužan sam vas izvijestiti da je Islamska zajednica poduzela niz mjera kako bi zaštitila zdravlje ljudi i održala svoje aktivnosti u mjeri u kojoj je to bilo moguće – kazao je reisu-l-ulema.

Sabor je na današnjoj sjednici razmatrao i usvojio Izvještaj o radu organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, reisu-l-uleme, Vijeća muftija i Rijaseta IZ u BiH. Također je usvojen i Finansijski izvještaj organa IZ u BiH za 2019. godinu.

Zatvarajući sjednicu predsjednik Sabora je zahvalio sabornicima na odzivu i uputio riječi podrške muslimanima u Sandžaku koji se nalaze u posebno teškoj situaciji zbog širenja korona virusa.

Sjednica koja je zbog vanrednih okolnosti trajala kraće nego uobičajeno završila je pitanjima i inicijativama sabornika.

(MINA)Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related