Sarajevo: Održana tribina “Pamtimo genocid u Srebrenici”

Date:

U multimedijalnoj sali Fonda memorijala na Kovačima danas, 3. jula, održana je tribina pod nazivom “Pamtimo genocid u Srebrenici”

Ovaj program je realizovan u saradnji Rijaseta IZ u BiH i Muftijstva sarajevskog, a dio je projekta obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici i obilježavanja najtežih zločina sa elementima genocida na području Prijedora i doline Sane.

Tribini je prisustvovao veliki broj omladine, u skladu sa namjerom da se kod njih motivira svijest o dešavanjima iz nedavne prošlosti, zbog izgradnje stava u sadašnjosti i produktivnog djelovanja u budućnosti.

212594792_4085222604866425_1992813584503783943_n.jpg - Sarajevo: Održana tribina
Foto: Tribini prisustvovao veliki broj omladine

Današnja tribina tokom koje je dr. Ermin Kuka prisutnoj omladini skrenuo pažnju na značajne aspekte izgradnje jasnog stava o prošlosti aktivnost je koja svjedoči opredijeljenost prisutne omladine da se sjeća i da govori o zločinima.

Dr. Kuka je, kao naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina Univerziteta u Sarajevu, sa naučnog aspekta govorio o zločinima u prošlosti, te zauzimanju jasnog i argumentovanog stava spram prošlosti.

– Podsjećam na dvije neupitne činjenice. Prva je ta da je na Republiku Bosnu i Hercegovinu je izvršena oružana agresija. Druga neupitna činjenica kaže da je na svim okupiranim teritorijama u gradovima pod opsadom izvršen je najteži oblik zločina, genocid – kazao je dr. Kuka.

kuka.jpg - Sarajevo: Održana tribina
Dr. Kuka: O historijskim činjenicama govoriti argumentovano

Istakao je kako je, prema definiciji, genocid neodvojiv od namjere da se u cjelosti ili djelimično uništi jedna etnička grupa.

– Zločini u Republici Bosni i Hercegovini su bili planirani, temeljito pripremljeni i sistematični – naglasio je.

Referirajući se na zvanične dokumente, dr. Kuka je ukazao na elemente zločina nad Bošnjacima; od izjava agresora, do posljedica zločina na kolektiv i pojedince.

Onako kako razum može dopuniti osjećaje, tako i naučni pristup historiji može dopuniti sjećanje. Dopuniti argumentacijom i racionalnim osvrtom koji pomažu da se zlo imenuje, opiše, da se na njega upozori. Ova tribina je doprinos tome.

(Nedim Gondžić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related