Sarajevo: Pedijatrijskoj klinici KCUS-a doniran ultrazvučni aparat za Hematoonkološko odjeljenje

Ispred Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je upriličena primopredaja pokretnog ultrazvučnog aparata za Hematoonkološko odjeljenje. Rotary Club Sarajevo Delta International (RCSDI) i Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” ujedinjeni u misiji pomoći djeci oboljeloj od raka uz pomoć prijatelja na donatorskoj večeri u novembru 2019. godine uspjeli su sakupiti 67.000 KM čime je osiguran iznos potreban za kupovinu mobilnog ultrazvučnog aparata sakupljen, prenosi Anadolu Agency (AA).

Primopredaji su prisustvovali predstavnici RCSDI-a, Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, te rukovodstvo Pedijatrijske klinike KCUS-a.

“Veoma smo zahvalni RCSDI-u i našoj prijateljici Renati Savić što su s nama organizovali donatorsku večer, a koja je imala jedan veliki i plemenit cilj, a to je prije svega pomoć djeci oboljeloj od raka. Uspjeli smo zajednički, zahvaljujući mnogobrojnim donatorima, prikupiti sredstva za nabavku ovog važnog aparata za našu djecu i ponosni smo što smo uspjeli realizovati uručenje aparata u ovim teškim vremenima za sve nas”, istakao je direktor udruženja Fikret Kubat.

Haris Pinjo, predsjednik RCSDI-a je izrazio nadu da će nekom poslužiti kao dobar primjer te da će tako i drugi humani ljudi pomoći djeci oboljeloj od raka.

“Želimo ovakvim događajem još više animirati poslovnu zajednicu i potaknuti njihovo društveno odgovorno poslovanje, jer zaista nekada nismo svjesni koliko nekome drugome može značiti naše malo, a posebno djeci” rekao je Pinjo.

Edo Hasanbegović, direktor disciplina za zdravlje djeteta Pedijatrijske klinike pojasnio je kolika je važnost posjedovanje pokretnog ultrazvučnog aparata.

“Pokretni ultrazvučni aparat je potreban svim internim i pedijatrijskim klinikama, pogotovo za djecu – pacijente sa teškim oboljenjima kao što su leukemije solidnih tumora. Kao referalna klinika pokrivamo teritorij Federacije BiH te istočni dio Republike Srpske odakle nam djeca dolaze u teškom stanju i često kao ležeći pacijenti koji su manje pokretni što ultrazvučnu pretragu koja se obavlja uz krevet pacijenta čini neizmjerno važnom“ naglasio je Hasanbegović.