Sarajevo: Preko 1000 učenika završilo hatmu

IV svečana akademija “Kur'an po mom srcu piše” je počela okupljanjem i postrojavanjem  preko 1000 polaznika mektebske nastave koji su završili hatmu i uče u Kur'anu te 132 sarajevska muallima. Ašere je proučio Mustafa ef. Isaković, nakon čega je intonirana državna himna. Ljubav prema Allahovoj knjizi bila je dovoljan razlog i najljepši povod da se vrijedne mekteblije i njihovi muallimi i ove godine okupe u Istiklal džamiji koja je bila ispunjena prelijepo obučenim mektebskim polaznicima, muallimima i brojnim roditeljima.

 Prvi se obratio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo koji je istakao kako je “mekteb, kao islamska odgojno-obrazovna ustanova prisutan na ovim prostorima gotovo šest stoljeća i kako zahtjevi vremena u kojem živimo donose pred mekteb izazov koji ne može i ne smije biti ignorisan, jer su mektebi ujedno i najbrojnije odgojno-obrazovne ustanove u BiH”. Zamjenik glavnog imama  je predstavio aktivnosti koje MIZ Sarajevo poduzima kroz sami proces mektebske nastave, ali i različite vannastavne aktivnosti putem kojih se nastoji afirmisati i popularizirati rad u mektebima. Prezentovani su pojedinačni i ekipni pobjednici ovogodišnjih takmičenja kao i rezultati hatmi – završnih ispita u sarajevskim mektebima, kojima je ukupno prisustvovalo 9665 učenika (3069 učenika je učilo u Kur'anu a njih 496 je završilo hatmu) i zabilježeno je povećanje broja polaznika na završnim ispitima. U odnosu na prošlu godinu ovogodišnjim hatmama je prisustvovalo više 829 polaznika, a u Kur'anu je njih više učilo 203.        

 U svom obraćanju prisutnima glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović je čestitao svim polaznicima na uspješno okončanoj mektebskoj godini a posebno muallimima koji su vrijedno radili u mektebu tokom cijele mektebske godine. Glavni imam je govorio i o značaju mekteba i mektebske nastave, posebno naglasivši značajnim činjenicu da je veliki broj polaznika savladao arapsko pismo i uspješno uči Kur'an uz preporuku za druženju s Božijom Knjigom u predstojećem mjesecu ramazanu.

 MIZ Sarajevo je ove godine odlučio da dodijeli priznanje “Ponos sarajevskih mekteba” onim polaznicima koji ove godine završavaju deveti razred osnovne škole, a koji su iza sebe ostavili vidljiv trag kako kroz mektebsku nastavu i mektebska takmičenja tako i kroz svoje školovanje gdje su također ponosi generacije u svojim školama. Glavni imam dr. Dautović je uručio diplome sljedećim polaznicima:

 

– Muratović (Nedžad – Azra) Semina, rođena 07. 06. 2001. u Sarajevu, mekteb Sokolović kolonija I

– Muratović (Adil – Rasema) Adnela, rođena 15. 11. 2000.  u Sarajevu, mekteb Bulbulistan

– Brdar (Vahid – Amela) Aladin, rođen 11.06.2001. u Ljubljani, mekteb Jezero

– Čolaković (Kasim – Nihada) Vedad, rođen 13. 12. 2000. u Sarajevu, mekteb Vogošća

– Ćesović (Samir – Samira) Selman, rođen 18. 09. 2000. u Sarajevu, mekteb Briješće

– Dedeić (Refik – Azra) Amer, rođen 26.12. 2001. u Sarajevu, mekteb Doglodi

– Šadinlija (Elvedin – Enisa) Ahmed,  rođen 02.09. 2001. u Sarajevu, mekteb Binježevo

– Pajalić (Nevzet – Elma) Abdurahman, rođen 03.12.2000. u Sarajevu, mekteb Jezero

 

Meketebska akademija tradicionalno se završava poklanjanjem hatme, koju su proučili polaznici mekteba, dok su završna poglavlja proučili nagrađeni ponosi sarajevskih mekteba kao i pobjednici mektebskog takmičenja na nivou Rijaseta u kategorijama kiraeta  Amer Dedeić i Dindić Humejd. Dovu je proučio poseban gost akademije, koji dolazi iz Republike Turske  hfz. Ismail Ćošar, koji je prisutne počastio i učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana te jedne prelijepe ilahije.    

 

Prigodan program je izveo hor “Mektebski bulbuli” pod vodstvom Šerif ef. Delića i muallime Dženane Delić, koji je sadržavao splet ilahija, mevluda i recitala. IV svečana akademija je okončana zajedničkim fotografisanjem i dodjelom paketića za preko 1000 polaznika sarajevskih mekteba koji su na ovaj način okončali još jednu mektebsku godinu koja je ocijenjeno kao vrlo uspješna.