Sarajevo: Premijerno prikazan “Sa druge strane medalje” – film o najvećim herojima

U kino sali Općine Novi Grad dvije noći zaredom prikazan je film “Sa druge strane medalje”, dokumentarni film o često, nepravedno, zanemarenim osobama, herojima ovog društva koji su u borbi sa leukemijom i ostalim malignim oboljenjima izgubili ono najvrijednije. 

Film je snimljen na inicijativu Tanje Kišić, majke djeteta preminulog od raka, i režiserke Aide Kauković uz podršku Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

-Mnoge su tabu teme prisutne u bh.društvu. Često puta čujemo: “Šuti, gluho bilo!”. Često puta se baš naši roditelji nađu pred zidom ugušenih riječi koje su im trebale donijeti olakšanje. A najčešće se sa tabuima, šutnjom, nenamjernim nerazumijevanjem i društvenom tišinom susretnu tugujući roditelji, oni čije dijete nije preživjelo maligno oboljenje. Onda kada su im riječi i podrška najpotrebniji oni izostaju, jer mi smo društvo koje ne zna reagovati u takvim situacijama- navode iz Udruženja. 

Projekat ovog film pokrenut je upravo da bi rušili te tabue, te da bi probudili svijest bh. društva o potrebama i željama tugujućih roditelja, te odali počast najmanjim herojima koji nisu više s nama.

Premijera filma je održana dvije noći zaredom, 28. i 29. novembra u kino sali Općine Novi Grad gdje je priliku da pogleda film imalo 60 ljudi, jer se poštovao dozvoljeni broj osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru po epidemiološkim mjerama, javlja Anadolu Agency (AA).

-Čuli smo 60 uzdaha, isto toliko suza i poslije projekcije mogli su se osjetiti razumijevanje i empatija u zraku. Pogođena,  osviještena i obogaćena publika dala je najvišu ocjenu za film- navode iz Udruženja, te dodaju:

-Raduju nas dobar feedback na ovako bitne projekte, jer je upravo to cilj. Da pričamo o najtežim temama, jer tugujući roditelji imaju potrebu da pričaju, a to je još uvijek tabu tema. Imaju potrebu da se njihova djeca spominju i da ne budu zaboravljena. Upravo je ovaj film i svojevrstan tribute svim malih i velikim herojima koji su nas prerano napustili nakon jedne teške i mukotrpne borbe. On je tribute svim roditeljima koji su ostali iza njih-.

(Preporod.info)