Sarajevo: Promovirana knjiga “Ka razumijevanju Kur’ana”

Date:

Muftijstvo sarajevsko u saradnji sa Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka organiziralo je promociju knjige “Ka razumijevanju Kur’ana”, autora hafiza prof. dr. Rifeta Šahinovića. Promocija je održana u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Ovom prilikom jedan od promotra knjige bio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija je za Preporod.info izjavio kako nas autor kroz cijelu knjigu uvodi u pokušaj razumijevanja tumačenja Kur'ana.

– Autor se u knjizi ne bavi čisto tefsirskim pitanjima, on se bavi pitanjima koja su i psihološke naravi, naravi koja je ustvari vezana za samog čovjeka. Ono što je posebno značajno kroz ovu knjigu jeste da nas autor uvodi u različit spektar tema. Nisu to samo teme o porodici, teme vezane za čovjeka ili ženu, nego su to teme koje su i globalnog karaktera – naglasio je muftija Kudić.

IMG_2264.JPG - Sarajevo: Promovirana knjiga “Ka razumijevanju Kur’ana”

Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i jedan od promotra knjige dr. Ferid Dautović kazao je kako autor Šahinović nastoji iz vremena u kojem živimo razotkriti kur'anska značenja i poruke za ovo vrijeme.

– Sretni smo što smo upriličili ovu promociju, čast nam je da ugostimo našu braću iz naše hrabre Krajine. Ova knjiga je važna zato što hafiz Šahinović u njoj govori o našem vremenu, našim problemima. Autor je na tragu Kasima Dobrače koji je govorio da svaki narod treba da ima svoje razumijevanje islama i da to razumijevanje govori o tom narodu, njegovoj snazi, snazi kulture, i svemu drugom – kazao je Dautović.

Promotor je bio i dr. hafiz Mensur Malkić. On je naglasio da je knjiga izvor za one koji žele zakoračiti na put stjecanja znanja, te da knjiga nudi savremenost u razumijevanju Kur'ana Časnog.

IMG_2285.JPG - Sarajevo: Promovirana knjiga “Ka razumijevanju Kur’ana”

Hafiz prof. dr. Rifet Šahinović kazao je kako je u knjizi pokušao da za ovdašnje teme ili probleme sa kojima se ljudi suočavaju, odgovore pronađe u Kur'anu.

– Kur'an jeste centralna tema i Kur'an trebamo učiniti središnjim centrom našeg života. Upravo o tome knjiga govori – poručio je autor Šahinović.

Na kraju programa prisutnima se obratio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je istakao važnost predstavljanja naučnih djela, naglasivši kako promovirano djelo razumijeva kontekst, te piše o tome šta je ono što nam daje trajnu vrijednost.

Moderator promocije je bio dr. Samed Omerdić.

IMG_2267.JPG - Sarajevo: Promovirana knjiga “Ka razumijevanju Kur’ana”

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related