Sarajevo: Seminar „Vjerske vrijednosti i javni prostor“

Učesnice seminara su bile koordinatorice Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam medžlisa Muftijstva sarajevskog, studentice Fakulteta islamskih nauka, studentice Katoličkog bogoslovnog fakulteta i koordinatorice Medrese u Gračanici i Fakulteta islamskih nauka. Tri vjeroučiteljice koje su uključene u aktivnosti odjela za brak i porodicu svojih medžlisa i predstavnica Nadbiskupijskog centra za mlade u Sarajevu su prvi put imale priliku učestvovati u seminaru. 

Predavači su bili dr.Mario Bernadić, profesor na Bogoslovnom katoličkom fakultetu, Adnan Rondić, novinar Al Jazeera, doc.dr.Zehra Alispahić, prof.Fakulteta islamskih nauka, Ismet Bećar, glavni urednik radija Bir i Senada Tahirović, glavna urednica Islamskih informativnih novina Preporod. U ime Muftije sarajevskog prof.dr.Enesa ef.Ljevakovića učesnike je poselamio i zaželio uspješan rad dr.Abdulgafar ef. Velić, rukovodilac službe za vjerske poslove Muftijstva sarajevskog.

Predavači su govorili o izgradnji mira kroz osmišljeno prezentiranje u javnosti, dobrom i efikasnom nastupu, vjeri u medijima i medijima u vjeri, relity stvarnosti koja potire duhovnost i kako se tome oduprijeti i ulozi vjere u prevenciji vjerske netrpeljivosti i borbi protiv govora mržnje. Svako predavanje je pratila i radionica, gdje su učesnice imale priliku same kreirati određene zadatke i prezentirati ih pred grupom.

Seminar je nastavak aktivnosti o ovoj temi, jer su Muftijstvo sarajevsko i Fondacija Konrad Adenauer u maju 2016. i u martu 2017. održali seminare pod istim nazivom.