Sarajevo: Testirane 133 osobe, niko nije bio pozitivan na koronavirus

Date:

U toku jučerašnjeg dana su testirane 133 osobe, a od tog broja niko nije bio pozitivan na koronavirus, izjavila je danas u Sarajevu komandantica Štaba Civilne zaštite i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo (KS) Nihada Glamoč, javlja Anadolu Agency (AA).

“U toku jučerašnjeg dana testirane su 133 osobe, od tog broja niko nije bio pozitivan na koronavirus. Trenutno je hospitalizirano 11 osoba i niko se nije oporavio tokom jučerašnjeg dana”, pojasnila je Glamoč.

Prema njenim riječima, u karantinu u Studentskom domu na Bjelavama je smješteno 107 osoba. 

“U toku jučerašnjeg dana karantin je napustilo 45 osoba, koje su bile negativne nakon testiranja. U toku današnjeg dana će se testirati 45 osoba u studentskim domovima. U toku jučerašnjeg dana imali smo šest kršenja samoizolacija i 20 policijskog sata”, istakla je Glamoč.

Dotakla se i podataka u Službi za zapošljavanje navodeći da se tokom jučerašnjeg dana na biro prijavilo 299 osoba.

“Ukupan broj naših sugrađana od 18. marta pa do jučer je 3.897, koje su prijavljene na biro”, naglasila je Glamoč.

Dodala je i da od ponedjeljka kreće proljetno čišćenje Sarajeva. 

Direktor Centra za napredne tehnologije u Sarajevu Ensar Mulaosmanović, rekao je da skupa sa inženjerima iz Centra i ostalim njihovim vanjskim saradnicima, pored izrade vizira rade na još nekim stvarima odnosno konstrukcijama za neku drugu potrebnu opremu. 

“Između ostalog, tu je i specijalna maska sa filterom za karbon koji se koristi u zaštiti u borbi protiv virusa, bakterija bilo koje vrste”, pojasnio je Mulaosmanović.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related