Sarajevo: “Večer sa Kur'anom”


Prema riječima mujezina džamije, Bilala Efendića, večer Kur'ana organizuje se već dugi niz godina zadnjeg dana mjeseca decembra.

“Ovo je manifestacija povodom nove godine. Okuplja se omladina. Manifestacija je prije bila u Carevoj džamiji, ali pošto se ove godine obnavlja i renovnira ta džamija, manifestacija je premještena ovamo”, kazao je, pored ostalog, mujezin džamije u razgovoru za AA, ističući kako je večerašnja manifestacija okupila veliki broj mladih ljudi što je i bio cilj organizatora.

“Svake Nove godine održava se večer Kur'ana ovdje u Sarajevu. Razlog tome je da omladina ne bi išla u nemoral. Zato se ovdje organizuje večer Kur'ana. Mladi su veoma zainteresovani i mladi ovo i organizuju. Većinom su to mladi učači i hafizi do 30 godina”, kazao je Efendić.

Večeras je u programu učestvovao veliki broj hazifa, a pored ostalog i pet najboljih učača Kur'ana iz BiH među kojima hafiz Abdusamed Podojak, hafiz Davud Efendić, hafiz Bajro Delić, hafiz Haris Čorbo, hafiz Osman Soyman, Behaija Zeherović. Centralno predavanje održao je  glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid Dautović, a večer u prepunoj džamiji upotpunile su izvedbe ilahija i kasida hora “Derman”.

Manifestacija kulturno-vjerskog karaktera, dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah” započela je 26. decembra, a u okrivu iste sve do 23. januara biće upriličeni brojni programi, predavanja, izložbe, mevludi i slični sadržaji.

(Anadolija)