Sarajevski haremi: Bosanski velikani u haremu Ferhadije džamije

Date:

U haremu Ferhadije džamije u Sarajevu, koja se nalazi u istoimenoj ulici, nalaze se kaburovi važnih bh. ličnosti iz vjerskog, naučnog, kulturnog i društvenog života

Naprimjer, u haremu je ukopan Atif Purivatra, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Bio je predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Profesor Purivatra je bio jedan od najistaknutijih bosansko-hercegovačkih intelektualaca i najboljih poznavalaca političke historije Bošnjaka u 20. stoljeću. Njegovi radovi, a posebno knjige, spadaju u najcitiraniju literaturu s ovih prostora, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Ostat će trajno zapamćen njegov izuzetni doprinos u afirmiranju i priznavanju bošnjačke nacije. Purivatra je rođen 16.9.1928. godine u Sarajevu, a dženaza mu je klanjana 13. septembra 2001. godine u haremu Begove džamije.

U haremu su ukopani i književnici: Nedžad Ibrišimović (umro 2011) i Alija Isaković (umro 1997). I profesor Muhsin Rizvić je ukopan u ovom mezarju.

Također, u haremu se nalazi i mezar Faruka Konjhodžića (umro 2007). Akademik Konjhodžić je bio direktor KCUS u periodu 1993. do 2000. godine i redovni profesor Medicinskog i Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Ukopan je i prof. dr. Fadil Fazlić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koji je ostavio veliki trag na izučavanje Kur'ana u našoj domovini. Dugo je bio i imam Begove džamije u Sarajevu, a trideset i pet godina je učio mukabele u sarajevskim džamijama. U svom životu bio je muhaffiz mnogim učenicima i studentima, među kojima je i sadašnji prvi imam Begove džamije Mensur Malkić. Hafiz Fazlić je rođen u Kalesiji 1951. godine, a smrt g aje zatekla u Lukavcu kao gost-predavača u jednom džematu. Ukopan je 28. marta 2012. godine u haremu Ferhadije džamije.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related