Sastanak u Kiseljaku zbog konstantne diskriminacije Bošnjaka

Razgovarano je, između ostaloga, o sigurnosnom aspektu Bošnjaka  u ovom gradu, nakon fizičkog napada na majku i kćerku s hidžabom prošli mjesec, o problemima u zdravstvenom tretmanu Bošnjaka te o školskom sistemu gdje je evidentno da se duži niz godina sprovodi diskriminacija bošnjačke djece, dok se njihovi roditelji, koji su mišljenja da se djeca ne trebaju po nacionalnoj osovi razdvajati  u različite škole, nastoje zastrašiti kako ne bi tražili zakonom zagarantovana prava.
 
“Nismo zadovoljni ostvarivanjem građanskih prava u Kiseljaku. Smatramo da treba graditi ambijent u gradovima kao oaze mira te da svi mogu ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava”, kazao je muftija Ljevaković.
 
“Mi smo radi međunacionalnih i dobrosusjedskih odnosa često prešutjeli različite probleme”, kazao je glavni imam Bajrić, ističući da ni na koji način Bošnjaci ne politiziraju traženje svojih prava u Kiseljaku te da neće dozvoliti svođenje njihove borbe na političke interese.
 
“Jedan od trenutnih problema u gradu Kiseljaku u školstvu, pored nerazmjerne raspodjele sredstava i drugih odluka, jeste što se bošnjačkoj djeci već 16 godina ne dozvoljava korištenje školske sale na zadovoljavajući način. Imamo djecu koja nikada nisu ušli u sportsku salu. Inače, mi tražimo da se ispoštuje zakon i ukinu škole gdje su djeca podijeljena po nacionalnoj osnovi. Skoro je napravljena nova škola, finansirana općinskim sredstvima, samo za hrvatsku djecu. Ovdje je na snazi projekat razdvajanja Hrvata od Bošnjaka u svim segmentima”, kazao je, između ostaloga, Nermin Merhemić koji je direktor OŠ Kiseljak 1, ističući posebne probleme sa srednjoškolskim obrazovanjem.
Knjižice u Kiseljaku se još uvijek izdaju s grbom Herceg-Bosne, a hrvatski političari ne žele uopšte razgovarati na temu zajedničkih škola.

Preporod