Saučešće Reisu-l-uleme Jevrejskoj zajednici u Americi

Pismo saučešća Reisu-l-ulema uputio je rabinu Arthuru Schneieru, dugogodišnjem velikom rabinu sinagoge Park East u New Yorku i utemeljitelju fondacije Appeal of Conscience.
U pismu se kaže:

Vaša eminencijo rabine Arthur Schneier

U ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u moje lično ime, molim Vas primite moje najiskrenije izraze saučešća žrtvama stravičnog napada na sinagogu Drvo života u Pittsburghu i Jevrejsku zajednicu u Sjedinjenim Američkim Državama. Naše misli i molitve su sa žrtvama, njihovim porodicama, čitavom Jevrejskom zajednicom i našim prijateljima u Sjedinjenim Državama.

Nadamo se skorom oporavku ranjenih žrtava koji su na liječenju.

Ovaj stravični napad još je jedan dokaz opasnosti antisemitizma, islamofobije, rasizma, netrpeljivosti, diskriminacije, ksenofobije i drugih oblika mržnje s kojima se susrećemo u današnjem svijetu. Tim zlima se moramo zajednički suprotstaviti ma gdje se pojavili.

Dragi prijatelju,

Mi smo uz vas u vašoj tuzi, i u izgradnji puta u budućnost koja počiva na jedinstvu, pravdi i miru. Vi ste uvijek bili uz naš narod u našoj žalosti i zato bismo voljeli da možemo uraditi bilo šta kako bismo umanjili vašu bol. Ono što možemo jeste reći vam da niste sami u svojoj žalosti. Želimo da znate da se i naša srca slamaju zbog žrtava, njihovih porodica i čitave Jevrejske zajednice.

(MINA)