Saudijska Arabija: Dvije doze vakcine bit će uslov za hadžije

Date:

Foto: Saudigazette.com.sa

Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije u gradovima Medina i Mekka poduzima aktivnosti na podizanju postotka broja vakcinisanih na najmanje 60 posto prije 1. zul-hidžeta 1442. h.g., odnosno 13. jula ove godine, prenosi saudijski list Okaz.

Ministarstvo je pripremilo zdravstveni plan za ovogodišnji hadž, koji predviđa da svi koji budu uključeni u realizaciju hadža moraju primiti dvije doze Covid-19 vakcine odobrene u Saudijskoj Arabiji.

Ministarstvo također propisuje da domaće hadžije prije 1. zul-hidžeta također moraju dobiti dvije doze vakcine odobrene u Saudijskoj Arabiji.

Izvori ovog lista navode da Ministarstvo namjerava i da obavezan uslov za hadžije koje dolaze iz inostranstva također bude da moraju biti vakcinisani sa dvije doze vakcine odobrene od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pri čemu bi drugu dozu vakcine trebali primiti najmanje sedam dana prije ulaska u Saudijsku Arabiju.

Također, hadžije će morati imati i negativan COVID-19 test 72 sata prije ulaska. Ministarstvo će obavezati sve hadžije da budu podvrgnuti trodnevnom karantinu, tokom kojeg će im nadležne institucije ponoviti laboratorijski test, prenosi Saudigazette.com.sa.

U zdravstvenom planu Ministarstva za ovogodišnji hadž naglašava se da će sve hadžije i osoblje uključeno u realizaciju hadža morati nositi maske i pridržavati se obavezne distance na lokacijama gdje budu smješteni.

Tokom kretanja i boravka biće obavezno održavanje distance od najmanje 1,5 metar, te strogo poštivanje svih utvrđenih epidemioloških mjera i protokola koje će pripremiti i realizirati saudijske vlasti.

Ministarstvo namjerava i da najosjetljivijim grupama ne dozvoli apliciranje za hadž, te da ograniči starosnu dob na između 18 i 60 godina.  

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related