Saudijska Arabija: Na snazi strožije mjere, otkazuju se vjenčanja, nema ni masovnih javnih okupljanja

0
19

Zbog širenja korona virusa Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije poduzelo je “strožije mjere” kako bi zaštitilo lokalno stanovništvo od ove zaraze.

Iz Ministarstva je ukazano da je povećan broj zaraženih od COVID-a 19, te da on raste u regijama u kojima su provođene blaže preventivne mjere. Također, s obzirom na izbijanje novog soja korona virusa u zemljama svijeta, te na važnosti očuvanja javnog zdravlja i sprečavanja izbijanja drugog talasa epidemije u Kraljevini Saudijska Arabija, a što može uzrokovati pritisak na zdravstvene ustanove i poteškoće u kontroli istih, doneseno je nekoliko mjera kojih se svi moraju pridržavati.

Tako se obustavljaju svi događaji i zabava, uključujući vjenčanja, korporativne sastanke i slično u svim objektima koji su ranije bili građanima na raspolaganju i to u narednih 30 dana, s tim da ove mjere, kako se navodi, mogu biti i produžene.

Nadalje, maksimalni broj okupljanja ljudi u društvenim događajima ne smije prelaziti broj od 20 osoba tokom narednih deset dana, s tim da i ova mjera može biti produžena. Na isti period obustavljene su i sve zabavne aktivnosti. Na deset dana zatvaraju se i kina, zabavni centri, restorani, tržni centri, teretane i sportski centri.

Ukoliko se mjere budu kršile nadležno ministarstvo najavilo je zatvaranje ustanovu na period od 24 sata, a ukoliko se to ponovi više od četiri puta, na čak mjesec. Na terenu su raspoređeni i timovi koji će pratiti poštivanje mjera koje se odnose na socijalnu distance i nošenje maski.

Jedna od mjera je i da se dženaze obavljaju u svako doba na grobljima kako bi se izbjeglo masovno okupljanje i smanjio broj prisutnih na tim mjestima. Također, vodit će se računa i o primjeni socijalnog udaljavanja za vrijeme namaza, dok će razdvajanje biti od 100 metara za ožalošćene na grobljima.

Mjere su na snagu stupile jučer, s tim da one mogu biti i produžene, zavisno od stanja s brojem zaraženih od korona virusa. Prema dostupnim podacima u Saudijskoj Arabiji 303 su nova slučaja, troje umrlih, a oporavljenih 297.

Kada je riječ o Haremu Kabe, na Umru dolaze većinom samo oni s područja Saudijske Arabije, te se namaz obavlja uz određene propise i mjere.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrđuje da su ove mjere poduzete u okviru napora Kraljevine Saudijske Arabije za očuvanje javnog zdravlja i sprečavanje širenja korona virusa, te da je predmet stalne procjene kod nadležnih zdravstvenih vlasti kako bi se preduzele potrebne dodatne mjere ako je potrebno. Također, pozivaju svo stanovništvo na odgovornost, uz molbu da se pridržavaju uputa i procedura, a sve u cilju postizanje javnog interesa.

(A.N./Preporod.info)