Saudijska Arabija: Nekoliko povrijeđenih u eksploziji na groblju

Date:

Napad na groblju u Saudijskoj Arabiji, Foto: Twitter/C.Rodriguez

Francuski zvaničnici kazali su kako je više ljudi povrijeđeno u srijedu kada je eksplozivna naprava aktivirana na komemoraciji povodom završetka Prvog svjetskog rata na groblju u saudijskom gradu Jedda.

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske je saopćilo kako je nekoliko država imalo predstavnike na komemoraciji kojoj su prisustvovali evropske diplomate, prenosi Al Jazeera.

– Godišnje obilježavanje kraja Prvog svjetskog rata na nemuslimanskom groblju u Džedi, na kojem je bilo nekoliko konzulata, uključujući francuski, bilo je meta napada improviziranim eksplozivnim uređajem ovog jutra i tom prilikom je ranjen nekoliko osoba – navodi se u saopćenju.

Zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova Francuske naveli su da je nekoliko zemalja imalo svoje predstavnike na ceremoniji, održanoj na groblju stradalih nemuslimana, prenosi Anadolija.

Danas se obilježava 102. godišnjica primirja kojim je okončan Prvi svjetski rat. Francuski zvaničnici govorili su pod uslovom da ostanu anonimni.

Napad je uslijedi nakon napada nožem 29. oktobra u kojem je lakše povrijeđen stražar u francuskom konzulatu u Jeddi. Napad je izvršio Saudijac, koji je uhapšen, a njegovi motivi još uvijek nisu poznati.

Francuska je pozvala svoje građane u Saudijskoj Arabiji da budu “maksimalno pripravni“ zbog povišenih tenzija nakon što je napadač odrubio glavu francuskom srednjoškolskom učitelju koji je na časovima pokazivao karikature poslanika Muhammeda.

(Preporod.info/Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related