Saudijska Arabija objavila zdravstvene protokole za hadž

Date:

Saudijska Arabija objavila je zdravstvene protokole na sprečavanju širenja novog korona virusa u sezoni hadža u 2020. godini, zabranjujući okupljanja i sastanke među hadžijama, javila je u ponedjeljak saudijska državna novinska agencija SPA.

Saudijska Arabija odlučila je u junu da ograniči broj domaćih hadžija koji prisustvuju hadžu na oko 1.000 kako bi spriječila širenje korona virusa, nakon što je zabranila muslimanima izvan zemlje da prisustvuju ovom obredu, po prvi put u modernim vremenima.

Prioritet će biti za ne-saudijske hadžije kojima će biti dodijeljeno 70 posto raspoloživih mjesta, navodi ministarstvo zaduženo za hadž u saopštenju. Oni koji su prošli tu selekciju moraju biti negativno testirani na virus, moraju biti prvi put na hadžu, u dobi između 20 i 50 godina i ne smiju imati nikakvo hronično oboljenje.

Saudijskim zdravstvenim radnicima i sigurnosnom osoblju bit će dodijeljena preostala mjesta “u priznanju njihove brige nad stanovništvom u svim fazama pandemije”, navodi se u saopštenju.

Doticanje Kaabe, najsvetijeg mjesta u Islamu, bit će zabranjeno tokom hadža u ovoj godini, a fizička distanca od metar i po među hadžijama tokom vjerskih rituala bit će primijenjena, saopštio je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Također će pristup svetim mjestima Mini, Muzdelifi i Arefatu biti ograničen na one čija dozvola za hadž supa na snagu od nedjelje 19. jula do 2. augusta. Nošenje maske u svakom trenutku bit će obavezno i za hadžije i za organizatore, prenosi Reuters.

(Preporod.info/Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related