Saudijska Arabija: S dubokom zabrinutošću pratimo politiku iranskog režima

Date:

Kralj Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz Al Saud izjavio je da s dubokom zabrinutošću prate politiku iranskog režima, kojom, kako je rekao, podriva povjerenje i stabilnost u regionu.

Kako navodi saudijska novinska agencija SPA, kralj Selman je u obraćanju povodom početka rada Vijeća Šure, Savjetodavnog vijeća zemlje, govorio o glavnim unutrašnjim pitanjima i vanjskoj politici Saudijske Arabije, prenosi Agencija Anadolija (AA).

Poručio je da Saudijska Arabija pridaje poseban značaj očuvanju Vijeća za saradnju u Zalivu (GCC), dodajući da je najbolji pokazatelj tome i ponovno zbližavanje s Katarom na 41. Samitu Vijeća za saradnju u Zalivu, održanom 5. januara 2021. godine.

Istakao je također da je palestinska borba u vrhu prioriteta vanjske politike Saudijske Arabije.

Komentarisao je i iranske postupke u regionu.

– Iran je susjedna država, te se nadamo da će promijeniti svoju politiku i negativne postupke u regionu i krenuti ka dijalogu i saradnji. S dubokom zabrinutošću pratimo politiku iranskog režima, koji podriva povjerenje i stabilnost u regionu. Iranski režim formira i potom podržava sektaške naoružane militantne grupe i vodi vojne operacije u zemljama regiona, te tako sistematski širi svoju moć – kazao je kralj Selman.

Kralj Selman je izjavio da vlada u Teheranu ne sarađuje dovoljno sa međunarodnom zajednicom po pitanju razvoju nuklearnog programa i balističkih projektila.

Napominjući da podržavaju sve napore usmjerene ka političkom rješenju koje garantuje jedinstvo zemlje u Siriji i Libiji, kralj Salman je još dodao da pomno prate i dešavanja u Afganistanu.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related