Saudijska Arabija uz ograničenja dozvolila obavljanje umre

Date:

Državljanima Saudijske Arabije i onima koji imaju boravak u ovoj državi dozvoljeno je da obave umru i posjete svjeta mjesta, Mekku i Medinu, nakon sedmomjesečne pauze uzrokovane korona virusom.

U prvoj od tri faze otvaranja, koja će početi u ponoć u nedjelju, obavljanje obreda biće dozvoljeno za 6.000 osoba, uz striktno poštivanje fizičke distance, prenosi TRT World.

Umra, obred posjete Mekki i Medini, može se obavljati u bilo koje doba godine, a prošle godine je zabilježeno 19 miliona osoba koji su je obavili.

Saudijske vlasti su obustavile obavaljanje umre kao mjeru predostrožnosti s ciljem sprječavanja širenja korona virusa.

Naredna faza, čija će realizacija početi 18. oktobra, podrazumijeva dozvolu za maksimalno 15.000 hodočasnika koji žele obaviti umru i 40.000 onih koji žele samo klanjati namaz na svetim mjestima, što će nadležne vlasti pratiti putem odgovarajuće aplikacije.

Posjetioci mogu ući u džamiju da klanjaju namaz ili obave umru, ali će morati prijaviti i rezervisati određeno vrijeme i datum putem aplikacije koja je predstavljena 27. septembra, s ciljem da se izbjegnu gužve i ispoštuju mjere socijalnog distanciranja.

Treća i posljednja faza otvaranja počinje u novembru i obavljanje umre trebalo bi biti dozvoljeno i posjetiocima iz određenih država koje se budu smatrale sigurnim, što će biti pravilo koje će važiti do kraja pandemije.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related