Saudijski princ Bin Salman srdačno dočekao katarskog emira Al Thanija

Date:

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani doputovao je u radnu posjetu u Saudijsku Arabiju, a uz srdačni zagrljaj ga je dočekao saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman.

Katarski emir Al Thani predvodi delegaciju te zemlje na 41. zasjedanju Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva (GCC), a na aerodromu u gradu Al-Ula dočekao ga je saudijski princ Bin Salman, navodi Anadolija.

Saudijska novinska agencija (SPA) objavila je snimak dočeka na kojem se vidi kako se dvojica lidera srdačno pozdravljaju i grle, što je protumačeno kao kraj krize u odnosima u toj regiji.

Katarski emir Al Thani i saudijski princ Bin Salman

Ministar vanjskih poslova Kuvajta Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabah saopćio je jučer kako su Saudijska Arabija i Katar postigli dogovor o otvaranju kopnenih, pomorskih i zračnih granica počevši od večeras.

Saudijski prestolonasljednik Bin Salman je kazao da će samit Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja biti samit jedinstva u regiji.

Posljednji samit GCC-a na kojem je učestvovao emir Katara održan je 5. decembra 2017. godine, a domaćin je bio Kuvajt.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat 5. juna 2017. godine optužili su Katar da podržava terorističke grupe, te prekinuli sve diplomatske odnose s ovom zemljom i uveli ekonomski embargo. Katar je odbacio sve optužbe pomenutih zemalja, a došlo je do krize u Zaljevu.

Kuvajt je od početka krize posredovao kako bi bilo postignuto rješenje.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related