“Save the Children”: Širom svijeta 415 miliona djece živi na područjima sukoba

Date:

Prema izvještajima međunarodne organizacije “Save the Children“, svako šesto dijete na svijetu živi na područjima pogođenim sukobima, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju pod naslovom “Zaustavite rat nad djecom“ ističe se da 415 miliona djece širom svijeta živi na područjima sukoba, od kojih se 149 miliona nalazi na područjima pogođenim sukobima visokog intenziteta.

Ujedinjeni Narodi (UN) su 1982.godine 4. jun proglasili Međunarodnim danom djece žrtava nasilja (International Day of Innocent Children Victims of Aggression).

Taj dan se ranije odnosio na djecu koja su bila meta izraelskih napada u Palestini i djecu u Libiji. 

Odluka o proglašenju Međunarodnog dana djece žrtava nasilja imala je za cilj probuditi svijest o zaustavljanju nasilja protiv djece, fizičku, psihičku i duševnu eksploataciju i ubijanje djece. 

Traume u djetinstvu mogu obilježiti budućnost djeteta te uzrokovati trajne psihičke posljedice.

Prema mišljenju UN-a, zločini protiv djece se sastoje od šest stavki a to su korištenja djece u ratu, ubijanje djece, seksualno zlostavljanje djece, kidnapovanje djece, napadi na škole i bolnice, spriječavanje distribucije humanitarne pomoći. 

Izvještaj organizacije Save the Children pokazuje da je većina odnosno 170 milona ugrožene djece žive na afričkom kontinentu. Što pokazuje da svako četvrto dijet u Africi živi na područjima pogođenim sukobima.

Na Bliskom Istoku se svako treće dijete nalazi na područjima pogođenim sukobima.

Izvještaj pokazuje da je broj djece koja žive na takvim područjima od 2010. povećan za 34 posto, dok su zločini protiv djece u istom periodu povećani za 170 posto.

Nigerija se po djeci s takvom sudbinom nalazi prvom mjestu, broj djece koja žive na područjima pogođenim sukobima u Nigeriji iznosi 45 miliona.

Slijede Meksiko, Demokratska Republika Kongo i Afganistan.

Prema podacima UNICEF-a, 2018.godine je 29 miliona beba rođena upravo na područjima pogođenim sukobima.

Svaka peta beba u Afganistanu, Somaliji, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu prinuđena je da svoj život započne usred sukoba.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related