Savez samostalnih sindikata BiH: Sramna odluka o umanjenju plaća rudarima u Zenici

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine smatra sramnom i potpuno neprihvatljivom odluku nadležnih iz Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica da radnicima u tom rudniku umanji plate u prosjeku za 200 konvertibilnih maraka, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Imajući na umu činjenicu da su od početka pandemije rudari savjesno obavljali svoje svakodnevne poslove i da su, uprkos otežanim uslovima rada, ispunili plan, postavlja se pitanje kakva se poruka šalje tim radnicima. Znači li to da se njihov rad, trud i rizikovanje života ‘nagrađuje’ umanjenjem plate? Je li to, ustvari, početak realizacije scenarija kojem se Savez samostalnih sindikata BiH oštro usprotivio, a kojim je planirano smanjenje plata svim zaposlenim u javnom sektoru i javnim kompanijama?”, istakli su iz Saveza samostalnih sindikata BiH. 

Kao što su do sada u više navrata naglasili, za sindikat je apsolutno neprihvatljivo smanjenje plata bilo kojem radniku, posebno u vrijeme kada svoj posao obavljaju u otežanim uslovima.

“Postoje mnoga mjesta s kojih se u ovom trenutku mogu povući sredstva i time nadomjestiti eventualni gubici i osigurati funkcionisanje fondova, zavoda i sl. Tu su, prije svega, razne naknade i paušali koje primaju izabrani dužnosnici na svim nivoima, kao i njihove previsoke plate, finansiranje političkih stranaka iz budžeta, kreditna sredstva koja su na računima ministarstava, a koja nisu utrošena na kapitalne investicijske projekte”, poručili su iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

S obzirom na navedeno, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku rudarima iz RMU Zenica koji su danas obustavili rad u oba jamska pogona.

Nadaju se da će ova sramna odluka biti promijenjena i da će rudari dobiti puni iznos svojih pošteno zarađenih plata.

(Anadolija)