Savjet glavnog imama MIZ Sarajevo: Sistemski obavljati sve poslove za koje je odgovorna Zajednica

0
80

U prostorijama Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove MIZ Sarajevo u četvrtak je održana prva redovna sjednica Savjeta glavnog imama.

Na sjednici je razmatrana aktuelna situacija u vezi organizacije vjerskih aktivnosti u okolnostima pogoršanja epidemijske situacije u našoj zemlji.

Savjet glavnog imama upućuje apel svim pripadnicima Islamske zajednice, našim džematlijama, posebno rizičnim kategorijama, bolesnima i starijima, da se što dosljednije pridržavaju mjera i uputstava nadležnih državnih organa.

Također, Rijaset će putem svojih organa i institucija uputiti nova uputstva o povećanim mjerama zaštite u vjerskim objektima, kao i na vjerskim obredima i manifestacijama.

Kako se navodi na zvanicnoj web-stranici MIZ Sarajevo, savjet glavnog imama je usvojio i konačni kalendar aktivnosti u povodu nastupanja mjeseca mevluda u okviru tradicionalne manifestacije “Selam, Ya Resulallah” koja se ove godine realizira po šesnaesti put, sa jasnom instrukcijom da se prilikom realizacije sadržaja Manifestacije obavezno poštuju mjere prevencije u vezi COVID-19.

Savjet glavnog imama je usvojio i informaciju o organizaciji mektebske pouke u našim mektebima ističući da su imami/muallimi obavezni da se pridržavaju zvaničnih instrukcija.

Imajući u vidu da je u toku Javna rasprava na nacrt Pravilnika o vjeroučiteljima, Savjet će uzeti aktivno učešće u njoj i dati svoje prijedloge.

Usvojena je informacija o radu Mreže mladih i Škole hifza na području medžlisa i data puna podrška aktivnostima u ovim segmentima.

MIZ Sarajevo je u završnoj fazi priprema za otvaranje Kancelarije za bračno savjetovalište, koja će biti na usluzi našim džematlijama putem koje će moći dobiti sve potrebne informacije i pomoć, o čemu će medžlis dati detaljne informacije za javnost.

Segment društvene brige je važan u radu medžlisa i ovom prilikom su prezentovane sve realizirane aktivnosti na tom polju koje su ocijenjene kao uspješne jer se njima izražava senzibilitet za osjetljive kategorije našeg društva.

MIZ Sarajevo je posvećen svojoj misiji i spreman je da sve ideje i pozitivne procese podrži i oplemeni, te je u tom pravcu Savjet zaključio da sve organizacije koje se bave poslovima za koje je i pred ljudima i pred Bogom zadužena Islamska zajednica trebaju da se uvedu u sistem Zajednice, a nasuprot tome takvo djelovanje bez Zajednice smatra se paradžematskim djelovanjem.

Služba će se intenzivnije uključiti u praćenje i analizu aktivnosti od strane organizacija koje izbjegavaju saradnju sa Zajednicom.

Sjednici Savjeta pored koordinatora Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove prisustvovali su prof. Mina Pleh u ime Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo kao stručni saradnik za vjeronauku, te Enver ef. Hošić kao najbolji muallim na području MIZ Sarajevo.