Savjet za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog razmatrao plan ramazanskih aktivnosti

Na redovnoj sjednici Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog danas je razmatran plan ramazanskih aktivnosti na području muftiluka tuzlanskog. Istaknuta je važnost temeljitih priprema za obavljanje ramazanskih ibadeta te brojnih poslova i aktivnosti u svim džematima.

Razmatran je plan realizacije akcije „Otvorimo hiljade vrata – brigom o porodici ojačajmo džemat“. U okviru ove tradicionalne akcije na razini džemata, medžlisa i ustanova Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog, realizirat će se veliki broj posjeta porodicama.

Članovi Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog razmatrali su informaciju o organiziranju općinskih takmičenja iz islamske vjeronauke. Na ovim takmičenjima učestvovao je 551 takmičar iz 120 osnovnih škola i 109 takmičara iz 47 srednjih škola. Regionalno takmičenje će biti održano 18. marta 2023. godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Razmatrana je i informacija o realizaciji akcije „Vršnjak vršnjaku daruje 1 KM“ tokom 2022. godine. Akcija je uspješno realizovana dva puta tokom prošle godine, u mektebima i na časovima islamske vjeronauke. Značajniji dio sredstava, prema ranije utvrđenom planu, bit će uložen u nabavku „Senzorne sobe“ za potrebe rada JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ u Tuzli.

Na sjednici je usvojen kalendar vjerskih i kulturnih manifestacija na području muftiluka tuzlanskog u 2023. godini.

U drugom dijelu sjednice, prisutnima se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić. Direktor Malkić je ovom prilikom kazao da je posao imama misija koja se obavlja u ime Allaha, dželle šanuhu, i uz Njegovu pomoć i zadovoljstvo. U svome obraćanju je govorio o specifičnostima imamskog rada, ramazanskim aktivnostima, te brizi o porodici i džematu.

Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

(Preporod.info)