Scholz u posjeti Ukrajini dok raste strah od ruske invazije

Date:

Njemački kancelar Olaf Scholz krenuo je u ponedjeljak u Kijev kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u pokušaju da pokaže solidarnost i pomogne u izbjegavanju rata u Evropi nakon upozorenja da bi ruska invazija mogla biti neizbježna.

Putovanje je dio niza diplomatskih napora za deeskalaciju krize kroz dijalog i prijetnje sankcijama Rusiji ako napadne Ukrajinu. Scholz će u utorak odletjeti u Moskvu da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kancelar, koji je preuzeo dužnost u decembru, pojačao je svoj angažman u ukrajinskoj krizi u protekloj sedmici nakon što su ga kritičari optužili za nedostatak vodstva u jednoj od najgorih sigurnosnih kriza u Evropi u posljednjih nekoliko decenija, prenosi Reuters.

– Ovim diplomatskim posjetama možemo naći način da osiguramo mir u Evropi – rekao je Scholz novinarima u nedjelju, rekavši da rusko raspoređivanje oko 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici predstavlja “veoma ozbiljnu prijetnju”.

Moskva poriče da planira invaziju na Ukrajinu, ali kaže da bi mogla poduzeti neodređenu “vojno-tehničku” operaciju osim ako se ne ispuni niz zahtjeva, uključujući obećanja NATO-a da nikada neće primiti Ukrajinu i da će povući snage iz istočne Evrope.

Izvor iz njemačke vlade rekao je u nedjelju da će Scholz i Zelenski procijeniti gdje se nalaze nakon prošlosedmičnih razgovora u “normandijskom formatu” između predstavnika Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke i kako bi mogli unaprijediti dijalog.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related