Šef UN-a okuplja međunarodnu zajednicu da se suprotstavi puču u Mijanmaru

Date:

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je da će okupiti međunarodnu zajednicu i ključne aktere kako bi učinili sve što je moguće da se suprotstave nedavnom puču u Mijanmaru.

Guterres je kazao da je državni udar koji je izvela vojska “apsolutno neprihvatljiv”.

– Učinit ćemo sve što je u našoj moći da mobiliziramo sve ključne aktere i međunarodnu zajednicu kako bismo izvršili dovoljan pritisak na Mijanmar kako bi bili sigurni da ovaj puč neće uspjeti – kazao je Guterres u intervjuu za “The Washington Post” i dodao da je “nakon dugog perioda tranzicije, apsolutno neprihvatljivo zanemariti rezultate izbora i volju naroda.”

Guterres je osporio tvrdnje vojske te kazao kako snažno vjeruje da su izbori bili regularni, dodajući da ako Aung San Suu Kyi može biti optužena za bilo što, onda bi to bila bliskost vojsci.

– Previše je štitila vojsku, posebno u onome što se dogodilo u dramatičnoj ofanzivi vojske na Rohinje – kazao je Guterres.

Istakao je da je Suu Kyi ranije često štitila vojsku.

– Aung San Suu Kyi je branila vojsku, čak i na međunarodnom sudu pa ako je možemo optužiti za nešto, to je činjenica da je bila preblizu vojsci. Dakle, apsolutno je neprihvatljivo vidjeti ovaj puč – rekao je Guterres.

Mijanmarska vojska, službeno poznata kao Tatmadaw, proglasila je u ponedjeljak vanredno stanje, nekoliko sati nakon pritvaranja čelnice zemlje Suu Kyi i ostalih vodećih članova vladajuće stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD).

Vojni udar se dogodio nekoliko sati prije prvog zasjedanja novog saziva parlamenta sazvanog nakon izbora u novembru prošle godine na kojima je stranka NLD ostvarila pobjedu.

Vojska tvrdi da je puč izveden zbog “izborne prevare” na biralištima, što je, kako je saopšteno, rezultiralo dominacijom NLD-a u parlamentu, navodi Anadolija. 

(Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related