Šefica švedske diplomacije za AA: U borbi protiv pandemije oslonili smo se na građansku poslušnost

Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde izjavila je da je vlada te zemlje poduzela adekvatne mjere borbe protiv širenja korona virusa, a da nije posezala za restriktivnim zabranama, već se oslonila na građansku poslušnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Šefica švedske diplomacije Linde je za AA kazala da su neutemeljene kritike koje različiti krugovi upućuju Švedskoj što, po uzoru na većinu evropskih zemalja, nije posegnula za uvođenjem restriktivnim zabrana u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

– Pogrešna je percepcija da se život u Švedskoj odvija normalno i bez promjena. Švedska vlada je u okviru borbe protiv pandemije poduzela oštre mjere. Vlada te mjere nije poduzimala posezanjem za zabranama, već oslanjanjem na poslušnost građana – kazala je Linde.

Ona je navela primjer da je vlada pozvala građane da za Uskrs ostanu u kućama i ne putuju i da je 96 posto građana poslušalo taj savjet i bez uvođenja klasične zabrane kretanja.

Ističući kako je pandemija ozbiljno ugrozila ekonomski sistem cijele Evropske unije i svijeta, Linde je kazala da je pogrešna i percepcija da bi takozvana švedska strategija borbe mogla rezultirati manjim ekonomskim gubicima u toj zemlji.

– Veliki dio ekonomije Švedske oslonjen je na izvoz u zemlje Evropske unije. Nadamo se da ćemo svi iz ove krize izaći sa što manjim posljedicama – kazala je Linde.

Turska vlada je ambulantnim avionom iz Švedske evakuirala 47-godišnjeg Emrullaha Guluskena koji je zaražen koronavirusom i nije hispitaliziran u Švedskoj. Linde je kazala da je švedski zdravstveni sistem pouzdan i da spašava hiljade ljudskih života.

Šefica švedske diplomacije Linde je u razgovoru s novinarom AA svim muslimanima čestitala nastupjeli ramazan.

– Znam da je to važan mjesec za muslimane. Čestitam im ramazan koji smo dočekali u ovom teškom periodu – kazala je Linde.

Prema zvaničnim podacima, u Švedskoj je koronavirusom zaraženo 18.700, a umrlo je 2.270 osoba.

(Anadolija)