Šefik Kurdić: Vjernici trebaju prednjačiti u društveno-korisnom djelovanju

Date:

Šesta emisija Poruka vjere, poruka dobra u iftarskom programu televizije BIR posvećena je brizi za zajednicu, o čemu je govorio dr. Šefik Kurdić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

– Zajednica treba da nas vodi ka Džennetu, a mi treba da je podržavamo kroz razne savjete (nasihat), zatim u materijalnom smislu, kroz instituciju zekata, a ona će jačati druge institucije koje su nam vrlo bitne – kaže dr. Kurdić, napominjući da nema sumnje da će to donijeti veliki uspjeh ako se to postavi onako kako je to Poslanik a.s. postavio.

Podsjećajući na hadis o stanju tijela kada mu bilo koji organ oboli, ukazao je na neophodnost primjerenih emocija svih muslimana na svijetu naspram patnje muslimana koji su ugroženi u svojim životnim prostorima.

Musliman nije parazit

O porukama iz života ashaba izdvojio je primjer jednog ensarije koji je muhadžiru iz Meke ponudio polovinu svoje imovine kako bi mu pomogao. 

– Velika poruka ovog primjera je da mi pružamo drugima pomoć, ali kada nam neko nudi nešto ono što i sami možemo zaraditi, treba izbjegavati. Musliman nije parazit! On je čovjek koji treba sam da doprinese – ukazao je Kurdić.

O značaju komšijskih odnosa podsjetio je da je lijep odnos prema komšijama stavljen u ravan imana i vjerovanja u Sudnji dan, te da su snažni komšijski odnosi uslov snage zajednice.

– Vrlo je bitno pojasniti i koja je korist u društvenom aktivizmu. Vratiti se u korist ljudima i zajednici je, u stvari, na nivou imana – ističe dr. Kurdić.

Vjernici bi trebali prednjačiti u društveno-korisnom djelovanju “jer osim što ćemo svojim djelom zadovoljiti drugog čovjeka i izazvati mu osmijeh na licu, mi uz to dobijamo sevape i zadovoljstvo Allahovo dž.š. Zar može biti veći motiv da to uradimo” – zaključuje pitanjem profesor Šefik Kurdić.

Serijal Televizije BIR Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related