Sehurski program Radija BIR: Bajram ide, Bajramu se nadam

Date:

U posljednjem ovoramazanskom izdanju sehurskog programa Radija BIR, koji uređuje prof. Zehra Alispahić, na temu „Bajram ide, Bajramu se nadam“ govorio je mr. Osman Lavić.

On je rekao da je u prirodi čovjeka da svaki rastanak izaziva sjetu.

– Naravno, ramazan i jeste tu da propitujemo i ispitujemo, da vršimo kontrolu prvo samih sebe. Zavisno od toga kako smo pristupili ramazanu, koliko smo koristili sve njegove blagodati sa kojima nam je došao, koliko smo prihvatili iskreno srcem, koliko smo dušom postili, koliko smo se družili s Kur'anom, koliko smo razmišljali o svakom njegovom ajetu, koliko smo nastojali da volimo dragog Boga i da nam ramazan bude prilika da jačamo svoj iman, koliko smo uložili od sebe, toliko ćemo uzeti od ramazana, koliko je ramazan u nama našao prostora toliko će se i on u nama nastaniti – rekao je.

Kazao je da će nam, u zavisnosti od toga koliko smo blagodati od ramazana uzeli, toliko npomoći da ostanemo na ramazanskom putu.

– U skladu te ramazanske škole koju smo prošli u ovih 30 dana lakše podnosimo iskušenja. Mi smo evo drugi ramazan proveli u tišini, i to je bila prilika i povod da osjetimo drugu dimenziju ramazana, njegovu čar, da se u krugu porodice i sami sa sobom provodimo ramazan, bez tog vanjskog folklora. Ovo je bila prilika da svu tu energiju usredsredimo na sebe, svoju porodicu i propitivanje – poručio je mr. Osman Lavić.

(Rabija Arifović/Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related