Sehurski program RTV BIR: Pita i somun

„Pita i somun“ naslov je teme dvadeset devetog sehurskog izdanja programa RTV BIR „Zapostimo zajedno“, koji uređuje i vodi Zehra Alispahić.

O ovoj temi su govorili vlasnici pekara Mehmed Poričanin i Lejla Uščuplić. 

Poričanin, koji iduće godine slavi stotu godišnjicu od otvaranja pekare, govorio je o nastanku somuna. 

– Somun se prvo počeo proizvoditi u Sarajevu, i svaki drugi somun se razlikuje od našeg. Turci su osvajanjem Balkana napredovali jako brzo, nisu se mogli zadržavati na pripremanju hrane, pogotovo hljeba, tako da je jedan pekar predložio da se ozida peć i da se hljeb peče na zemlji. Pošto su te peči bile vruće nije se mogao ispeći standardni hljeb, morali su prilagoditi i raditi mekše tijesto kako bi dobili tanji hljeb. Tako su nastali somuni. Somuni su se pravili samo za vrijeme ramazana, a danas su nezamislivi uz ćevape – rekao je. 

Kroz dalji razgovor Poričanin je kazao kako stranci reaguju na somun.

– Nema odakle ljudi nisu dolazili da snime somune, njima je to toliko interesantno. Pokušavaju i oni da naprave, ali im ne ide. Tajna je u radu. Jer somun je najjednostavniji hljeb, u njega ne ide ništa drugo osim brašna, vode i soli. Slanije tijesto treba da ide od standarnog, a ukus mu daje brzina pečenja – objasnio je Poričanin. 

O historiji pite, kao tradicionalnog bosanskohercegovačkog jela, govorila je Uščuplić. 

– Od kada pita datira nisu prvo postojale buregdžinice, samo su se ponegdje pravile u aščinicama. Tek nakon određenog perioda počele su se otvarati buregdžinice, a svjedoci smo da ih danas ima jako puno. Pita je neizostavna na svakoj sofri, jako je zahvalno jelo. Mislim da niko neće pitu odbiti. Može se spremati u različitim oblicima, sve to zavisi od ukusa ljudi. Posebno mjesto zauzima burek, naravno. Kod nas u narodu se kaže „Sve su pite pitice, a burek je pitac“. I kod mlađe populacije burek je omiljena pita  naglasila je Uščuplić. 

(Dželila Kukan/Preporod.info)