Sehurski program RTV BIR: Ramazan u drugim medijima

Tema dvadeset i osmog sehurskog programa RTV BIR “Zapostimo zajedno”, koji uređuje i vodi Zehra Alispahić, bila je “Ramazan u drugim medijima”. Gošće ovog jutra bile su Dalila Omerović, Selma Tahirović i Esma Velagić, predstavnice televizija Hayat i TVSA.

Koliko je važno da se osluškuju potrebe gledalaca kada je u pitanju ramazanski program istakla je urednica Dalila Omerović s TV Hayat.

– Uvijek pokušavamo da budemo stepenicu iznad projekta koji je iza nas, jer, dobri ste koliko je dobar vaš posljednji projekat. Osluškujemo potrebe i naših gledaoca. Naš motiv je da gledaoci shvate, a shvatili su to i prepoznaju, da naš studijski prostor u kojem realiziramo ramazanski program – ove godine iz više studijskih prostora – je zapravo naš dnevni boravak, naša kuća. Mi bosanskohercegovačku kuću iznimno poštujemo i ulazimo u poru svakog Bosanca i Hercegovca, tako da se naši gosti kada dolaze osjećaju kao da su u svojoj kući. Želimo biti spona, barem televizijskim sadržajem, između ljudi koji iz različitih razloga nisu više u svojim domovima, nego su rasuti diljem svijeta, a povratne informacije kažu da je tako. Lijepo je kada znamo da ni kilometri nisu nikakva prepreka da dijelimo one lijepe misli i poruke koje godinama odašiljemo diljem svijeta – naglasila je Omerović.

Urednica Velagić je govorila o tome šta je njihova dodatna motivacija kada kreiraju priloge koje rade tokom mjeseca ramazana te koja je bila njihova vodilja, konkretno, ovog ramazana.

– Moja prva razmišljanja kada radimo ramazanski program jesu vrijeme emitiranja. To je vrijeme prije iftara. Razmišljanja su da li ćemo pustiti ljude da to prediftarsko vrijeme provedu u najboljem mogućem smislu. Znamo da žene pripremaju nešto u kuhinji, e onda da li će im nešto odvući pažnju, da li će ih nanervirati. To ne treba dozvoliti. I kada razgovaramo na sastancima, dok teku pripreme za ramazanski program, uvijek napominjem da treba paziti na taj period prije iftara. Mi smo prvi krenuli s topom, uvijek smo puštali jednu ilahiju, a kada smo jedne godine promijenili ilahiju, dobili smo odmah mnogo poziva da se ta “njihova” ilahija vrati. Naš cilj je da budemo u njihovim kućama – kazala je Velagić.

O dokumentarnom program TVSA govorila je urednica Tahirović.

– Imali smo sreću da je nas u redakciji bilo sa različitim percepcijama i interesovanjima, jer osnovno pravilo jednog uspješnog programa je da imate ljude koji različito misle, da biste izvukli najbolju poruku. Uvijek sam bila više usmjerena prema tom dokumentarnom programu i prema njemu sam imala najviše afiniteta, tako da sam i u ramazanskom program težila tim dokumentarnim pričama. Vodila sam se tim da ispričamo neke nove priče, koje su interesantne, islamske, bosanske. I, zaista, ima stotine sati takvih priča, od žena u islamu do džamija. Za mene je važnost ramazana i u tradiciji, podsjećanje na tu historiju koja je potisnuta – zaključila je Tahirović. 

(Dželila Kukan/ Preporod.info)