Sehurski program RTV BIR: Tradicija tumačenja Mesnevije i Pendname u Bosni i Hercegovini

Tema posljednjeg izdanja osme sezone sehurskog programa  RTV BIR “Zapostimo zajedno”, kojeg uređuje i vodi Zehra Alispahić, bila je “Tradicija tumačenja Mesnevije i Pendname u Bosni i Hercegovini”.

O ovoj temi su govorili dr. Mubina Moker i dr. Elvir Musić, istraživači i autori iz oblasti perzijskog jezika I njiževnosti.

Dr. Mubina govorila je od kada datira tradicija tumačenja Mesnevije u Bosni i Hercegovini, koja ima impozantan kontinuitet na našim prostorima. 

– Mi znamo, otkako je utemeljen grad Sarajevo da je napravljena Mevlevijska tekija. Dvije stotine godina nakon toga imamo jedan rukopisni primjerak gdje se kaže “Ovaj primjerak prepisa slabašni rob, Muhammed Bosnevija Mevlevija, slomljenim perom…” Od tada već možemo reći da je Mesnevija došla u naše krajeve. Ono što je interesnatno jeste da je Mesnevija nakon Kur`ana i hadisa bila knjiga kojoj je poklonjeno najviše pažnje. Mesnevija se kod nas uglavnom tumačila u tekijama, ali imamo i institucionalno tumačenje Mesnevije u medresi Derviš-paše Bajezidagića, gdje se nakon Kur`ana i hadisa tumačila Mesnevija, pa tek onda fikh i ostali predmeti. Također, stepen nečije učenosti se mjerio time da li taj neko zna tumačiti Mesneviju ili ne zna – istakla je.

Također, dr. Moker, osvrnula se i na nadolazeći Bajram, kojem se svi neizmjerno radujemo. 

– Prije svega osjećam se svečano zbog nadolazećeg Bajrama, ali svaki rastanak u sebi ima i dozu sjete. Osjećam se svečano, a vjerujem da će se i svi koji slušaju složiti, jer trudili smo se da ispostimo, ulagali smo trud u skladu sa svojim duhovim predispozicijama, a Allah, dž. š., nagrađuje trud. Ono što bih ja kazala jeste da se trudimo da tragovi ramazana ostanu u nama tokom cijele godine. Mi imamo dvije ravne posta, prva je uzdržavanja od jela i pića, a druga je ona duhovna, koja je po meni teža. Tokom cijele godine možemo raditi na duhovnoj ravni posta, možemo se truditi da se čuvamo od svega onoga što je ružno – poručila je dr. Moker. 

O tome koliko mladi pridaju pažnju slušanju Mesnevije, govorio je dr. Musić.

– Ja bih rekao da svi oni koji u svojoj nutrini osjećaju ljubav da su mladi. Hafiz Širazi je rekao “Jezik ljubavi je bolji od svih jezika”, a nakon toga je rekao “Iako sam ostario, umorio se i onemoćao, podmladio sam se kada god sam Ti lice ugledao”. Mladi ljudi danas žele znati više, žele se upoznati sa svim onim što ih okružuje. Zašto? Pa mladi ljude ne žele predrasude, oni ih žele ostaviti nama koji im se ne može otrgnuti. Žele i vjeru i život udisati punim plućima. Ja se nadam i vjerujem da će naše buduće generacije puno kvalitetnije pristupati tekstovima i Časnoj knjizi – kazao je dr. Musić. 

Na kraju, urednica i voditeljica profesorica Alispahić se zahvalila gledaocima na nesebičnoj podršci tokom svih trideset izdanja ovog sehurskog programa te poželjela hairli i berićetan nadolazeći Bajram. 

(Dželila Kukan/Preporod.info)