Šejh kurra hafiz Kurejm Radžih u srijedu 17. oktobra u službenoj posjeti MIZ Sarajevo

Ovaj učenjak svjetskog ranga druži se sa bosanskohercegovačkim muslimanima, te u okviru svoje posjete održava i prigodna vjerska predavanja. Hafiz Kurejm je u proteklim danima posjetio Mostar i Zenicu, a u srijedu 17. oktobra boraviće u službenoj posjeti MIZ Sarajevo.

Šejh Kurejm Radžih će biti gost na tradicionalnoj Halki tefsira sa glavnim imamom MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenanom ef. Musićem, koja se održava svake srijede u Centralnoj džamiji na Ilidži. U okviru svoje posjete sarajevskom medžlisu šejh Kurejm će u srijedu 17. oktobra poslije akšam-namaza upriličiti predavanje na arapskom jeziku, dok će šejhovo predavanje sa prijevodom biti upriličeno poslije jacije-namaza u istoj džamiji. Biće ovo jedinstvena prilika za brojne vjernike da čuju vrijedne savjete jednog od najvećih autoriteta današnjice.

Šejh Muhammed Kurejm Radžih rođen je 1926. godini u Damasku, u siromašnoj porodici. Prvo svoje obrazovanje stekao je pred svojom majkom, koja je bila poznata kao žena koja je djecu podučavala Kur’anu. Njegova majka ga je poslije poslala kod šejha Huseina Hattaba, da kod njega uči Kur’an. Kod šejha Huseina Hattaba uvaženi šejh Kurejm Radžih završio je hifz cijelog Kur’ana u roku od jedne godine.

Pored velike šejhove ljubavi prema kiraetskim znanostima, isto onoliko koliko je uložio na putu njihovog izučavanja, uložio je i na putu izučavanja drugih šerijatskih znanosti poput, fikha, tefsira, hadisa, arapskog jezika i dr.

Njegovim džumama i hutbama uvijek prisustvuje oko 10.000 džematlija. Dotični je veliki znalac iz oblasti arapskog jezika, te je profesor arapskog jezika i književnosti na jednom od sirijskih univerziteta. Osim izučavanja arapskog jezika jako puno vremena posvećuje i poeziji.

Njegovim predavanjima prisustviju doktori islamskih nauka, koji zajedno sjede sa onima koji se nalaze na samom početku dugog puta nauke. Šejhovim predavanjima iz gramatike arapskog jezika i književnosti prisustvuju članovi akademija za arapski jezik brojnih arapskih zemalja. Pored svega, šejha krasi osobina poniznosti i jednostavnost.

Šejh Kurejm gaji veliku ljubav prema Bosni, nekoliko hafiza Bošnjaka završilo je hatme pred šejhom od kojeg se dobili idžazetname. Šejh je već nekoliko puta gostovao u BiH, a posljednji put ga je u službenu posjetu primio i reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Husein ef. Kavazović.