Seminar o podučavanju arapskom jeziku

Organizatori seminara bili su Uprava za obrazovanje i nauku i Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ-e u BiH u saradnji sa organizacijama ISESCO i Granada.

Ovaj trodnevni seminar održan je u Centru za lično i profesionalno usavršavanje, a certifikate polaznicima seminara uručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Reisu-l-ulema je u svom obraćanju tom prilikom naglasio neke od najvažnijih značajki upotrebe arapskog jezika u našoj kulturi.

„Naša vjera, naša kultura, naša tradicija ovdje u Bosni i Hercegovini je nerazdvojno vezana za ovaj jezik i nas u duhovnom i tradicijskom smislu ne bi bilo bez arapskog jezika. Ovo je jezik Kur`ana i jezik sunneta Allahova Poslanika a.s. i to nas obavezuje da ga konstantno proučavamo. Mnogi od naših predaka nisu žalili svoga znanja, svoga truda niti tinte i papira da za potrebe svoga vremena obogate naša saznanja o arapskom jeziku niti su žalili vremena i truda da putuju po arapskome svijetu i uče od naša braće Arapa i da taj jezik prenose ovdje u Bosni i Hercegovini“, kazao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

Arapski jezik se danas u Bosni i Hercegovini izučava u medresama i fakultetima, a kako je istaknuo reisu-l-ulema Kavazović, Bošnjaci još uvijek nažalost nisu iskoristili sve mogućnosti za arapski jezik.