Seminar u Olovu o mektepskim mogućnostima i izazovima

Date:

U multimedijalnoj prostoriji džemata Olovo Medžlisa Islamske zajednice Olovo  23. januara Služba za vjerske i odgojno-obrazovne poslove Medžlisa Islamske zajednice Olovo organizirala je Seminar o temi “Mektebske mogućnosti i izazovi u digitalizaciji”.

Predavač je bio Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ismail-ef. Smajlović, koji je govorio o važnosti izgradnje zdravog džematskog društva, “od akike do dženaze, u svim segmentima odgoja i obrazovanje”.

– Cilj nam treba biti da odgojimo uz mektebsko obrazovanje  zdravu džematsku ličnost, koja će biti nosilac pozitivnih tokova duštva. Akcenat je neposredan mektebski vid odgoja. Pomagala su nužna i potrebno ih je koristiti. Cilj mektebske nastave u džematu svakog muallima treba biti prisutnost svakog bošnjačkog učenika. Mekteb je paradigma naše budućnosti jer je on naša mjera. Mekteb je naša odgojna i veoma važna uloga u formiranju zdrave ličnosti kako u džematu tako i u našem društvu – rekao je Smajlović.

Muallimi su iznijeli svoje opservacije u mektebskom radu. Muallimi su istakli veliki broj odseljene mektepske djece iz olovskih džemata. Konstatovano je da u pojedinim džematima bilježimo i blagi porast djece, što svakako i raduje.

Istaknuto je da muallimi imaju dosta izazova. Sve je manje djece u mektebima, sve je više odseljavanja, veliki broj je vanastavnih aktivnosti kursevi, razni sportski klubovi odvlače djecu iz mekteb, a i društvene mreše i mnoge druge platforme na internetu udaljavaju djecu od zainteresovanosti. Muallimi su istakli i velike mogućnosti, kroz ljubav prema mektebu, druženje, svijest, razna bogata organizovanost raznih zanimljivih mektebskih sadržaja u zatvorenom i otvorenom prostoru nudi širinu mektebske nastave te nastojanje da se stalno teži kvalitenijem i brojnijem mektebu su prioritet olovskih muallima.

(Esad Pepić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related