Sentop na zajedničkom iftaru u Travniku: Turska sa svim mogućnostima uz Bosnu i Hercegovinu

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop poručio je sinoć na zajedničkom iftaru u Travniku da je njegova zemlja sa svim svojim mogućnostima uz Bosnu i Hercegovini i da će tako biti i ubuduće.

Zajedničkom iftaru u Centru za kulturu Općine Travnik prisustvovao je Sentop s delegacijom turskih parlamentaraca, ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, muftija travnički Ahmed ef. Adilović, predstavnici turskih institucija i više stotina Travničana.

Sentop je izrazio zadovoljstvo što se našao za iftarskom sofrom zajedno sa Travničanima, u Bosni i Hercegovini.

Prenio je selame građana Turske i predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana, poručivši da “njihova srca kucaju zajedno sa vama“.

Govoreći o blagoslovljenom mjesecu ramazanu Sentop je rekao da duhovna strana čovjeka ima potrebu za redovnim održavanjem, kao što to imaju i stvari koje koristimo.

– Imamo dnevne namaze koji nas obnavljaju dnevno, džumu-namaz, sedmično, ramazan godišnje i hadž jednom u životu. Kod nas se ramazan naziva sultanom svim ostalim mjesecima i u njemu čistimo svoje tijelo i svoju dušu – rekao je Sentop.

Podsjetio je da su na ovim prostorima doživljeni brojni bolni trenuci i da je bilo mnogo patnje.

– Turska je i danas sa svim svojim mogućnostima uz Bosnu i Hercegovinu, i tako će biti i dalje. Želimo da mir i stabilnost vladaju u ovoj regiji, pogotovo u Bosni i Hercegovini, te u cijelom svijetu. I to nije samo na riječima, mi u tom cilju stalno radimo. Naš predsjednik održava pozitivne dijaloge sa svim čelnicima država u regionu. Mi smo zagovarači mira ne samo na Balkanu, nego u svijetu. Turska ima toliko potencijala i da posreduje u dijalogu između Rusije i Ukrajine. Naši razgovori s njima se svode na to da im direktno kažemo šta smatramo ispravnim, a šta ne. Ulažemo trud da se zaustavi rat u Ukrajini, ali se zalažemo da mir vlada svugdje u svijetu i u ovoj regiji. Svi prate s pažnjom ove aktivnosti Turske, i neki političari koji nisu ranije dolazili u Turkiye, sada su redovni u našoj zemlji. Danas je Tursku posjetio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres – naglasio je Sentop.

Napomenuo je da “nema sumnje da trebate imati i snagu koja će podržati politiku koju vodite, a Turska ima i diplomatsku i svaku drugu snagu“.

– Vjerujemo da u ratu nema pobjednika. Vidite da je Ukrajina porušena, da ljudi umiru, ekonomija je u padu, a posrijedi je humanitarna i izbjeglička kriza. Rat u Ukrajini ima utjecaj na cijeli svijet, ekonomske posljedice će se osjetiti kratkoročno, ali i dugoročno. I Rusija nije ostala netaknuta, tako da niko nije pobjednik. Cijeli svijet je oštećen na neki način, i rat nikome neće donijeti dobro – rekao je Sentop i dodao:

– Mišljenja sam da je ovaj rat velika pouka za cijeli svijet, da niko ne živi u imaginarnom svijetu. Rat nije nešto lako, jer štetu trpi i napadnuti i onaj koji napada. Rješenje svakog problema na politički, na diplomatski način je moguće – zaključio je.

Podsjetio je na izjave predsjednika Erdogana da je svijet veći od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i da je pravedniji svijet moguć.

Sentop je podsjetio na historijske i kulturne veze Turske i Bosne i Hercegovine, zbog čega “smo uvijek uz vas i veoma je važno da se posjećujemo, 85 miliona građana Turske je s vama, naša srca kucaju zajedno“.

Nakon dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, Sentop će otputovati u posjetu Sjevernoj Makedoniji.

(Preporod.info)