Serwer: Ustav preusmjeriti sa zaštite grupnih na zaštitu individulanih prava

Date:

Profesor Daniel Serwer sa John Hopkins University iz Washingtona je, govoreći kao uvodničar na sesiji „Kruga 99“ o temi „Je li vrijeme za postdejtonsku Bosnu i Hercegovinu?“, kazao da su u Dejtonu tri konstitutivna naroda uspjeli da postignu mir i složili se da će živjeti u jednoj suverenoj državi, na osnovu podjele vlasti, gdje je predviđeno da ni jedan narod ne može preuzeti vlast i samostalno odlučivati bez jednakog učešća i podrške ostalih konstitutuvnih naroda.

Dodao je da nije nikakvo čudo što su etnonacionalistički lideri u to vrijeme prihvatili ono što su im ponudili Amerikanci u Dejtonu, „jer im je to omogućavalo da ostanu na vlasti na neodređeni vremenski period“.

– Nije ni čudo što Dodik i Čović rade na tome, na osnaživanju vlasti etnonacionalista i njihovom ostanku na vlasti. Tako da, kad govorimo o postdejtonskoj BiH i onima koji imaju određene nade u tom pravcu, htio bih da vas upozorim da trebate paziti šta je ono što želite – naveo je on.

Serwer smatra da je ustavna reforma dobar put da se u BiH radi na uspostavljanju liberalne demokratske države.

Naveo je da je danas, 25 godina kasnije, pitanje „da li nam je u BiH potrebna ova disfunkcionalna vladajuća struktura da bi se zaštitila grupna prava Hrvata, Srba i Bošnjaka, odnosno da li je potrebno razmontirati ovu disfunkcionalnu strukturu u korist zaštite individualnih prava“.

– Ja bih rekao da jeste, jer ta grupna prava koja su zaštićena Dejtonskim mirovnim sporazumom, danas prijete funkcionalnosti države i njenom integritetu. Tako da smatram i po mom mišljenju, potrebno je fokusirati se na prijenos ovlasti sa entitata i kantona na Sarajevo, za neke stvari i neka pitanja, a na općine za druga pitanja – mišljenja je Serwer.

Po njegovim riječima, državna vlada u Sarajevu bi trebala imati i odgovornost i ovlasti da vodi pregovore vezano za preuzimanje Acquis communautaire Evropske unije i da uspostavlja pravila u tom smislu, a općine bi trebale pružati usluge građanima i imati na raspolaganju potrebna budžetska sredstva za to.

Preduslov za ovakvu refromu je, smatra Serwer, „da se Ustav preusmjeri sa zaštite grupnih prava na zaštitu individulanih prava, odnosno prava pojedinaca“.

– Međutim, nije važno šta ja mislim kao Amerikanac. U BiH 25 godina poslije rata vi ste ti koji trebate da odlučite o tome. Dakle, izbor je vaš, a ne moj – poručio je Serwer.

Znam, naveo je on, „da su građani sada već umorni od etničke države u BiH i da žele tražiti nešto bolje, građansku državu“.

– Ali samo vi, isključivo vi ste oni koji možete to i ostvariti – zaključio je Serwer uvodno izlaganje na sesiji „Kruga 99“, koja je održana u online formatu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related