Sevilla, spoj modernog i tradicionalnog

Piše: Haris Ahbabović

Nakon što smo predstavili nekadašnji glavni grad hilafeta i jedno od najznačajnijih mjesta maurskog boravka na Pirinejima, Cordobu, dom Alhambre – Granadu, kao i magičnu Rondu, danas vam donosimo priču o Sevilli.

Sevilla je četvrti grad po veličini u Španiji u kojem danas živi oko 1,5 miliona ljudi. Smjestila se na obalama Guadalquivira na prekrasnom položaju. Bio je to bogat i slavan grad već u doba arapske vladavine na Pirinejima, a kasnije su iz njega kretali konkvistadori u osvajačke pohode i vraćali se donoseći prekookeansko blago. Danas je Sevilla glavno trgovačko središte južne Španije.

Sevilla obiluje umjetničkim blagom, pa je i zbog toga meta mnogih turista. S graditeljskog stajališta, gradski spomenici su mješavina različitih stilova. Uz blistave spomenike arapske umjetnosti, kao što su Alcazar i zvonik Giralda, tu su i remek-dijela gotičke umjetnosti, a među njima i veličanstvena katedrala.

Godine 712., osvojili su je Mauri koji su vladali iz Cordobe i nazvali je Ishbiliya. Emevije proglašavaju Sevillu prijestolnicom hilafeta 1023. godine, a njen prvi emir, al-Mutamid, izgradio je prvu palaču 1091. god. Maurska arhitektura i urbanizam su odredili izgled grada i njihov utjecaj je još uvijek je prisutan.

Godine 1145. zauzeli su je Murabiti koji su je držali sve do rekonkviste Ferdinanda III Kastiljskog koji je osvojio Sevillu 1248. godine. Nakon sedam mjeseci opsade on je protjerao sve muslimane iz Seville. Alfons X Mudri je gradu dodijelio moto “No madeja do” (Ona me nije napustila), koji se i danas nalazi na gradskom grbu i zastavi.

Grad je u 17. stoljeću imao više od 150.000 stanovnika i bio je treći po veličini u Španiji, dok mu kuga nije prepolovila broj stanovnika 1649. godine. Moć mu je počela opadati kada se trgovina preselila u Cadiz, što je zapečaćeno katastrofalnim zemljotresom 1755. godine.

Sevilla je, jednostavno rečeno, najmoderniji grad kada je u pitanju Andaluzija, s obzirom i na samu veličinu grada, pa ćete u ovom gradu, pored tog tradicionalnog, naići i na mnogo toga što ima veze sa današnjim vremenom. Jednostavnije rečeno, Sevilla mnogo više izgleda kao neki klasični evropski grad, poput Barcelone koja se također nalazi u Španiji, tako da ćete imati za obići mnogo toga.

 U Sevilli obavezno morate posjetiti Trg Španije (Plaza de Espana) koji će vas očarati svojim izgledom i prelijepim spojem arapske i španske umjetnosti. Trg Španije, u parku Marije Luise, izgradio je arhitekt Jean-Claude Nicolas Forestier, a po projektu arhitekta Anibala Gonzaleza. To je izvanredan primjer regionalne arhitekture preporoda, bizarne i visoke mješavine različitih historijskih stilova, kao što je Art Deco i Neo-Mudejar, bogato ukrašena tipičnim glaziranim pločicama.

Torre del Oro je sahat-kula koju su izgradili Almohadi kao stražarnicu i odbrambenu barijeru na rijeci. Lanac je protezan kroz vodu iz baze tornja kako bi se spriječilo bilo kakva plovila da uđu u riječnu luku.

Nemojte se iznenaditi ukoliko u ovom dijelu svijeta često budete nailazili na drveća narandži, limuna ili limete. To je uobičajeno za Andaluziju, pa su tako brojni andaluzijski gradovi ukrašeni krošnjama narandži i limuna koji rastu pored samih puteva ili u parkovima.

Katedrala u Sevilli je građena od 1401.-1519. godine. nakon rekonkviste, a njena veličina i četvrtasti nacrt bili su diktirani nacrtom džamije na kojem je ona sagrađena. Ona je među najvećim od svih srednjovjekovnih i gotičkih evropskih katedrala, u smislu prostora i volumena. Unutra ima najduži brod (arhitektura) u Španiji, te je bogato uređena s velikom količinom zlata.

Od svih stubova i drugih elemenata koje je katedrala iskoristila od džamije, najpoznatiji je minaret Giralda koji je pretvoren u zvonik. Na njegovom vrhu se nalazi kip, lokalno poznat kao El Giraldillo, koji predstavlja tzv. Vjeru. Unutrašnjost tornja ima rampe mjesto stepenica, kako bi se omogućilo mujezinu i drugima da se na konju popnu na sami vrh minareta.

Dvorac Alcazar se nalazi preko puta katedrale. Treba napomenuti da spomenuti dvorac nije toliko impresivan kao onaj u Cordobi, iako ćete i u Alcazaru u Sevilli moći pogledati mnogo toga. On se razvio od gradske stare maurske palače. Gradnja joj je započela 1181. godine i nastavila se više od 500 godina, uglavnom u stilu Mudejar, ali i u renesansi. Njegovi vrtovi danas su spoj maurske, andaluzijske i kršćanske tradicije.

Kada su u pitanju poznate ličnosti i historijske ličnosti koje su rođene ili živjele u Sevilli, u ovom gradu je rođen arapski filozof Ibn Zuhr, a ovdje je također rođen i slavi historičar i sociolog, Ibn Haldun.

(Preporod.info)