Sheikh Raed Salah nakon 15 godina zabrane ušao u Al-Aksu

Sheikh Raed Salah nakon 15 godina zabrane ušao je kompleks džamije Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu.

Poznat kao gardist Al-Akse zbog protivljenja izraelskim napadima na taj kompleks, proveo je 16 mjeseci u samici izraelskog zatvora, što je bila posebna metoda kojom su izraelske vlasti pokušale slomiti njegov otpor i borbu za pravdu i istinu.

Njegov advokat Halid Zabarka rekao je za Agenciju Anadolija (AA) da je Salah ušao u Al-Aksu u Starom Gradu nakon ukidanja zabrane iz 2007. godine.

Zabarka je naveo da je Salah sa porodicom došao u Istočni Al-Quds, te je nakon 15 godina klanjao akšam i jacija-namaz u Al-Aksi.

Navodeći da je Salaha izraelska policija neko vrijeme čekala na ulazu u kompleks, Zabarka je naveo da su ga mnogi Palestinci dočekali na ulazu.

Salah je bivši vođa Palestinskog islamskog pokreta 1948. godine, čiji rad je Izrael zabranio 2015, a osuđen je na zatvorsku kaznu po četiri različite optužbe koje mu izraelske vlasti stavljaju na teret, uključujući navodnu podršku terorističkoj organizaciji i zbog govora koji je uključivao ajete iz Kur'ana. Salah je odslužio 16-mjesečnu kaznu u samici i u decembru izašao na slobodu.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Izrael je od 2003. godine skoro svakodnevno dozvoljavao jevrejskim doseljenicima da ulaze u kompleks.

(Preporod.info)