SHF: U Vijećnici organizovana večera dobrodošlice za goste i visoke zvanice

“Vjerujem da halal industrija nije samo perspektiva, nego i realnost u Bosni i Hercegovini. Tim prije što halal-poslovanje nije usko vezano samo za jednu vjeru ili svjetonazor. Halal je univerzalni, u svijetu prihvaćeni, standard poslovanja koji je pronašao mjesto u BiH i Sarajevu. Zahvaljujući organizatorima, BBI banci, Islamskoj razvojnoj banci, Islamskoj zajednica u BiH, svim gostima, izlagačima i posjetiteljima, Sarajevo postaje regionalni centar halal-industrije u čemu vidimo šansu za Ekonomski napredak i zapošljavanje”, rekao je gradonačelnik Sarajeva.

Predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić zahvalio je gradonačelniku Skaki na podršci SHF 2019. Istaknuo je da je ponosan i zahvalan na podršci i prisustvu velikih delegacija Malezije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Indonezije i drugih zemalja čiji su privrednici, institucije i organizacije prepoznali Sarajevo Halal Sajam kao platformu  za razvoj halal-ekonomije. Posebnu zahvalnost je izrazio Islamskoj razvojnoj banci na kontinuiranoj podršci.

“Naš cilj je pozicioniranje Sarajeva kao centra- halal industrije u Evropi. Hajde da zajedno gradimo viziju halal-ekonomije u Bosni i Hercegovini i Evropi”, istaknuo je Bukvić.

Gosti i visoke zvanice SHF 2019 prisustvovali su u Vijećnici svjetskoj premijera inkluzivnog hora „Princess – kolibrići“ koji je za ovu priliku izveo bezvremensku i važnu pjesmu: “Djeca su vojska najjača”.

Na osnovu incijative sarajevskog dječijeg hora “Princess krofne”, veselog i važnog pristanka djece iz udruženja “Colibri” i u saradnji sa “Enkidu” eduktivnim centrom, prvi put u historiji glavnog grada naše domovine djeca Sarajeva će kreirati i snimiti inkluzivni CD sa dječijim muzičkim temama.

Zajedno će pjevati djeca sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja „Colibri“ sa svojim drugarima iz hora „Princess krofne“ te imati javne nastupe, koncerte i putovanja. To je prvi put ikada u našojzemlji da inkluzija živi ovako snažno i u svom punom sjaju. CD pod bazivom „Sve naše ljubavi“ je priča o ljubavi, druženju, uvažavanju, ljepoti , nesebičnosti, toplini – simbolima našeg Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

SHF 2019 bit će održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. godine, a organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj Komori Federacije BiH.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.