Sidran o “pomirenju naroda”: Nisam se ni sa kim svađao!

Date:

U programu Radija BIR o književnom diskursu na temu genocida razgovarali su akademik Abdulah Sidran, Hasan Nuhanović i Almir Bašović.

Sagovornici su analizirali, svaki iz svoje perspektive, kulturno pamćenje zločina.

Akademik Sidran je, na njemu svojstven način, kritikovao diskurs koji je izabrao gost urednik Hamza Ridžal, navodeći da mu je od razgovora o književnosti bitnije reći “da je ‘srebrenički genocid’ netačan pojam” te napomenuo da je vrlo važno imenovati zločinca, agresora.

– U Srebrenici se genocid počeo događati već ‘91. i ‘92. godine, i trajao je sve četiri godine. Kulminirao je u jednom trenutku, jula mjeseca ‘95, izvan prostora Srebrenice pa se ni po tome ne može zvati “srebrenički”, rasponu od 180 kilometara, od Bratunca do Trnova. Zatim žrtve, ubijeni ljudi, pobijeni, masakrirani, pa po tri puta premještani iz grobnice u grobnicu, u manjem procentu su bili Srebreničani. Polovica su bili prognani ljudi istočne Bosne koji su iz drugih gradova, Goražda, Foče, Višegrada, Vlasenice, Čajniča, koji su se našli u toj, tobože zaštićenoj zoni – pojašnjava Sidran.

Podsjetio je i na apsurd opravdavanja zločina velikih razmjera. 

– Na Bosnu je palo dva miliona granata. Od ta dva miliona agresorska strana, barbarska, kažnjena strana za počinjena djela genocida, ne priznaje samo one koje su ubile preko 70 ili preko 100 osoba. Sve ostale su OK!? Ne priznaje u Tuzli (Kapija), ne priznaje Markale, to su muslimani sebi uradili, pa ako bi tako i bilo, gdje im je obraz da priznaju onih 1.900.998 granata? 

Najavio je pripremu “Pojmovnika rata protiv Bosne” odbacujući termin “bosanski rat” jer se, kako je upozorio, radi o ratu protiv Bosne.

O pomirenju naroda je rekao da do nikakvog svađanja naroda nije došlo. – Valja mijenjati državne politike a nemamo ni jednog dokaza da su agresori na BiH u ičemu promijenili svoje ratne politike. A i jedni i drugi i treći govore o pomirenju naroda. Nisam se ni s kim svađao! Došlo je 400 tenkova iznad Sarajeva i počelo da me ubija. To je rezultat smišljene politike – govori Sidran. 

Emisija je emitovana uživo u programu radija BIR kao i na Facebook stranici:

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related