Šije – tradicionalni mevlud u povodu “Dana sjećanja”


Od 2011 .godine tri džemata iz Šija:  Šije, Šije Donje Polje i Šije Gornje Polje, Mjesna zajednica Šije i U.G.”Ponikva” Šije u kalendar svojih aktivnost 17.  juli su uvrstili kao „Dan sjećanja“ na dan kada je od jedne agresorske granate poginulo šest mještana ove MZ.
To je dan kada se Šijani sjećaju svih šehida (28)  i 11 civilnih žrtava rata te sjećanje na 29 ratnih vojnih invalida.
Ove godine obilježavanje ovog dana je bilo u džematu Šije 17.07.2017.g.  
Program je počeo poslije ikindije-namaza posjetom šehidskih mezarja i učenjem Jasina u Meškićima i „Kod bora“  te ispred kuće rahmetli  Šemse Omića.
Na ovim šehidskim mezarjima se obratio mr. Suad ef. Balić (porijeklom iz ovog džemata, a danas imam u Sarajevu),  sa prigodnom besjedom o šehidima i značaju obilježavanja ovog datuma.
Ispred kuće rahmetli Šemse Omića obratio se Općinski načelnik mr. Suad Huskić, zahvalivši prisutnima što na ovakav način iskazuju svoje dužno poštovanje prema onima koji su dali svoje živote za našu slobodu.
Prije akšam-namaza u haremu džamije Šije proučena je hatma dova, (hatmu proučili: džematlije, učenici i svršenici medresa iz Šija).
U ime organizacionog odbora mnogobrojnim prisutnim džematlijama i gostima obratio se dr. Rifat Sejdinović, zatim podpredsjednik OPŠiPB Općine Tešanj Sead Brkić.
Nakon akšam-namaza, hor imama Medžlisa Tešanj je proučio mevludski program, poslije čega su svi prisutni pažljivo pratili film „Šehidi i civilne žrtve iz Šija“.
Na kraju se prigodnim vazu-nasihatom prisutnima obratio dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema,  kojeg je uz kratku biografiju najavio glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić.
Pored navedenih i mnogobrojnih džematija, programu su prisustvovali i dr. Senad ef. Ćeman, hafiz Alija ef. Rahman, predsjedavajući OV Tešanj Senad Subašić, predsjednik ORVI Tešanj hadži Muharem Sejdić  i druge ugledne ličnosti  iz vjerskog i društvenog života.