Sirija: Djeca u izbjegličkom kampu Ebu Fida u Idlibu

Date:

Sirijski aktivisti organizovali su niz događaja u izbjegličkom kampu Ebu Fida u Idlibu u Siriji uz učešće novinara i volontera kako bi skrenuli pažnju na teške uslove života civila u izbjegličkim kampovima.

Fudbalski turnir i trke u blatu, klizanje u vodi, organizovali su za mališane kojima su ove aktivnosti izmamile osmijeh na licima. Uprkos katastrofalnim uslovima, najmlađi, i navijači i učesnici, uspjeli su bar na kratko zaboraviti tešku svakodnevicu.

Aktivisti su organizovali i evakuacije šatora poplavljenih zbog padavina koje su zadesile ovaj dio Sirije, a koje su poplavile 23 kampa na sjeveru zemlje.

Zbog kiše i vjetra oko hiljadu porodica koje žive u izbjegličkim kampovima praktično je ostalo bez krova nad glavom.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Snage odane Assadovom režimu su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije.

U Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Rusija i režimske snage su u maju 2019. pokrenule operacije tokom kojih su zauzele mnoga naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib.

Turska i Rusija su 5. marta prošle godine postigle novi dogovor u Moskvi.

Režimske snage povremeno krše primirje koje se u značajnoj mjeri poštuje, navodi Anadolija. U periodu od 2017. do 2020. godine oko dva miliona civila bilo je prisiljeno migrirati prema područjima u blizini turske granice.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related