Sirija: Na današnji dan prije devet godina počeo rat

Date:

Rat u Siriji traje već punih devet godina, a do sada su stotine hiljada ljudi poginule i milioni osoba završile u izbjeglištvu. Samo u posljednjem periodu, napadima snaga Assadovog režima, uz podršku Rusije, u Idlibu je bez domova ostalo oko dva miliona ljudi.

Rat u Siriji počeo je 15. marta 2011. godine kada su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada silom pokušale ugušiti masovne antivladine proteste koji su u toj zemlji pokrenuti u okviru regionalnih revolucija poznatih pod nazivom Arapsko proljeće.

Demonstranti su tražili okončanje nezaposlenosti i korupcije te promjenu jednopartijske vlasti koja je u Siriji na snazi pola vijeka. Studenti u Derai su na zidu škole ispisali poruku “Diktatore, došao je red i na tvoj odlazak“, što je izazvalo žestoku reakciju vojske.

Krvavi rat u Siriji traje već punih devet godina, a zvaničnici Ujedinjenih nacija u više navrata su izvještavali o gnusnim ratnim zločinima, upotrebi hemijskog oružja, nezakonitim hapšenjima i torturi.

Zbog činjenice da u Siriji nema nadležnih predstavnika Ujedinjenih nacija koji bi vodili evidenciju, još uvijek se ne zna precizan bilans stradanja u ratu. Unutar Sirije prisilo je raseljeno 6,7 miliona civila. Reporteri AA javljaju da se radi o stotinama hiljada poginulih civila.

Prema podacima Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Republika Turska je zbrinula 3.6 miliona izbjeglica iz Sirije. Jedan dio sirijskih izbjeglica utočiste ja našao i u Libanu, Jordanu, Iranu i Egiptu.

Turska, kao zemlja s najviše primljenih izbjeglica, kako bi osigurala vlastite granice, omogućila povratak sirijskim izbjeglicama te osigurala teritorijalni integritet Sirije, u posljednje četiri godine provela je četiri vojne operacije, od kojih posljednju na području Idliba.

U Idlibu je usljed napada Assadovog režima i njegovih saveznika, u posljednjem periodu ubijeno najmanje 2.000 civila, a oko dva miliona stanovnika je raseljeno.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related