Sisak: Otvorena džematska tribina u Islamskom centru Sisak sa prvim predavanjem

Sinoć nakon akšam-namaza održano je prvo predavanje sa temom „Blagodati džemata i zajednice“ sa prvim gostom – predavačem Mirzom-ef. Mešićem, čime je otvorena džematska tribina nedjeljom u Islamskom centru Sisak.

Glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić je u uvodnom i moderatorskom dijelu istaknuo kako je posebna čast, vjerničko ushićenje i radost svjedočiti doživljenje ovih trenutaka u kojima uživamo blagodati korištenja džamije i Islamskog centra “koji ima ulogu da sačuva ali i unaprijedi naš islamski i vjernički identitet, kao i da promovira vrijednosti koje živimo za cjelokupnu društvenu zajednicu”.

– Mi smo sada prepoznatljivi, vidljivi, svaki dan nam dolaze i prolaze kroz ovaj centar ljudi, naši sugrađani, dijele s nama zadovoljstvo i impresije ljepotom ove džamije i Islamskog centra, a mi sada imamo novi nivo emaneta, odgovornosti i potrebe za razvijanjem svijesti o održavanju i brige o ovoj džamiji jer ona je sada naše ogledalo i reprezent kroz koje će ljudi gledati i nas – istaknuo je glavni imam Crnkić.

Predstavljajući prvog gosta–predavača, istaknuo je da je Mirza-ef. odličan izbor da bude prvi gost-predavač ove tribine jer je bio i ostao kontinuirana podrška u procesu izgradnje džamije posvećujući sav prihod od svog najznačajnijeg djela, životopisa o poslaniku Muhammedu, a.s., za izgradnju džamije, čime se ugradio kao višestruki vakif u ovoj džamiji.

– Mirzu-ef. kao predavača ali i autora odlikuje pitak, jasan stil govora kroz koji želi usmjeriti muslimana na suštinske i temeljne praktične odrednice islama, davajući poticaj i savjete kako da popravi i unaprijedi svoj život na ovome svijetu kroz svakodnevno življenje i primjenu vjere -naveo je Crnkić.

U svom predavanju, Mirza-ef. je govorio o vrijednosti i blagodati džamije, džemata i zajednice bez kojih musliman nema alternative s posebnim osvrtom na obavljanje namaza općenito bez kojeg musliman ne može očekivati spas i džennet.

– Namaz je naša najsnažnija veza sa Gospodarom i ne možemo očekivati da budemo od spašenih i upućenih bez namaza, zato naša dova od večeras, ukoliko ne obavljamo redovno namaz, treba biti posvećena samo tome, da nam Gospodar omili namaz i podari svjesnost važnosti i vrijednosti namaza – naglasio je predavač, dodajući da “u sadašnjim okolnostima kada imamo prekrasnu i prostranu džamiju i kada slušamo ezan, trebamo biti redovni u dolasku u džemat jer nećemo više imati ispriku i izgovor”.

Bez namaza nema priče o džennetu, poručio je Mirza-ef. Mešić.

Na kraju džematske tribine, glavni imam je predstavio posljednju knjigu i djelo Mirza-ef. koje je tematski i sadržajno koncipirano kao udžbenik islama za odrasle pod nazivom „Priručnik islama za odrasle“, a sav prihod od prodaje knjige posvećen je za podno grijanje u zagrebačkoj džamiji.

Glavni imam MIZ Sisak je ujedno pozvao na novi ciklus Tečaja islama, edukacije za odrasle u MIZ Sisak, kao najbolju osnovu i platformu za praktično življenje islama u svakodnevnom životu.

(Preporod.info)