Sjećanje na Ismeta Mustabašića

 

Sjećanje na ovog čovjeka jedini je način na koji mu se možemo, kao ljudi, odužiti za sve što je dao za slobodu vjere, domovine i Maglaja, na putu očuvanja časti i dostojanstva Bošnjaka. Rahmetli Ismeta krasile su vrline sjajnog rukovodioca, izuzetnoga vođe, iskusnog vizionara i nadasve čovjeka velikog srca, koji je do kraja ostao vjeran svojoj vjeri, domovini i Maglaju. Tome svjedočimo najbolje mi, njegovi saradnici, koji su vrijeme i nezaboravne trenutke zajedničkoga rada dijelili s njimč, a posebno tešku ratnu i poratnu sudbinu.

 

Još kao dječak bistra uma, pokazao se kao talent, završavajući svoje srednjoškolsko obrazovanje u to doba u Beogradu, kao jedan od najboljih učenika. To potvrđuje i kroz studije u Sarajevu na Elektrotehničkom fakultetu, nakon čega biva imenovan kao najmlađi direktor u Kombinatu “NATRON” u Maglaju. Bio je izrazito aktivan javni i društveni radnik. Postaje prvo član, a potom i v.d. predsjednika Ratnog predsjedništva Općine Maglaj. Pokretač je i osnivač Kluba bošnjačkih intelektualaca u Maglaju.

 

Nakon agresije na domovinu BiH i Maglaj izabran je za načelnika Općine Maglaj, koji će ostati upamćen kao najveći heroj u borbi za povratak Bošnjaka u džematima / naseljima novošeherskoga i bradićkoga kraja, sa kojima je istinski dijelio sve teškoće, nedaće i probleme. U periodu od 2002. godine u tri uzastopna mandata, sve do svoje iznenadne smrti, bio je član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, dok je u mandatu (2010.-2014.) bio član Sabora Islamske zajednice u BiH.

 

U novijoj maglajskoj istoriji ime rahmetli Ismeta zauzima istaknuto mjesto. Bio je to daroviti Bošnjak, oštrouman intelektualac, vrstan političar, iznimno zanimljiv predavač i sagovornik, iskreni rodoljub, srcem odani domoljub i zagovornik islamskih vrijednosti u radu, kulturi i životu. Rahmetli Ismet je bio rado viđen u svom  gradu, na radnom mjestu, a posebno među običnim ljudima, uslijed svoje nenametljive susretljivosti, srdačnosti, nesebičnosti, plemenitosti i sebedarja za drugoga. 

 

Svojim ponosnim i uspravnim držanjem i svim svojim bićem rahmetli Ismet bio je pravi primjer bosanskoga i maglajskoga otpora svim prevarama i zabludama prolaznih ideala. Bio je cijenjen sugrađanin zbog svoje dobrote i principijelnosti, bio je insan lijepe riječi i govora, smirene duše i veoma strpljiv sagovornik. Govorio bi samo kad bi trebalo, radio je predano što ga se ticalo i odgovorno što je trebalo. Prijatelj je bio svakome, a neprijatelj nikome.

Pamtit ćemo rahmetli Ismeta po ideji da se posmrtni ostaci rahmetli Edhema ef. Mulabdića, prvog bošnjačkog romanopisca, prenesu sa mezarja “Grlića Brdo” iz Sarajeva u rodni Maglaj, na što smo se zavjetovali na njegovoj dženazi.