Skaka posjetio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Date:

Gradonačelnik Sarajeva Abdualah Skaka jučer je posjetio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i sastao se sa direktoricom ove institucije Šejlom Šehabović.

Kako javlja Fena, sastanku su prisustvovali i zamjenici gradonačenika Milan Trivić i Ivica Šarić, te Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH.

Direktorica Šehabović pokazala je gostima Stalnu postavku Muzeja i galeriju MAK te kazala da je simbolično što je ova posjeta upriličena na Međunarodni dan pismenosti.

– Zadovoljststvo mi je što sam danas u ovom Muzeju smještenom u predivnom ambijentu kuće porodice Despić. Ponosan sam na Sarajevo u kojem se nalazi ovako veliki broj značajnih i različitih institucija kulture. Vi ste čuvari historije i naša je želja da napravimo kvalitetnu saradnju. Razumijemo da je vaš status neriješen i to je kompleksan problem koji se nažalost neće ubrzo riješiti. Grad i Muzej su i ranije ostvarili kvalitetnu saradnju putem izuzetno uspješnog projekta “Muzejske priče” i nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti tim putem – kazao je gradonačelnik Skaka.

Direktorica Šehabović je zahvalila na posjeti i kazala da se institucije kulture kojima nije riješen status i finansiranje od početka pandemije korona-virusa nalaze u težoj situaciji nego ranije.

– Svaki vid saradnje i svaka pomoć su nam dobrodošli kako bismo očuvali ogromnu građu od neprocjenjive vrijednosti koju baštinimo – kazala je Šehabović.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related