Skaka za Preporod.info: Veliki je značaj i uloga Islamske zajednice

Date:

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva u intervjuu koji je dao za Preporod.info osvrnuo se na pandemiju korona virusa i posljedice koje je ostavila po glavni grad u Bosni i Hercegovini. Skaka govori o ekonomiji, turizmu i njegovom oporavku, navodeći da je moguć, bez obzira na posljedice pandemije koje su posebno uticale na ove segmente.

Kao prvi čovjek Grada Sarajeva sumirao je godinu koja je iza nas, dotakao se saradnje s Islamskom zajednicom u BiH, a odgovorio je i na pitanje koje se tiče mogućeg “dolaska njegovog zamjenika, Bogića Bogićevića”.

Preporod.info: Poštovani gospodine Skaka, na čelu Grada Sarajeva zadesili ste se u vrijeme pandemije korona virusa. Kako su naše zdravstvo i nadležni, po Vašoj ocjeni odgovorili na pandemiju? Šta im zamjerate, a šta je to što je vrijedno pohvale? Šta ste Vi kao gradonačelnik uradili po ovom pitanju?

Skaka: Iza nas je teška i izazovna godina koju je, nažalost, obilježila pandemija korona virusa. Nametnula nam je socijalnu distancu, neizvjesnost, poremetila sve planove, ostavila posljedice u svim sektorima. Grad Sarajevo od marta, otkad je proglašena pandemija, vodi aktivnosti kao dio koordiniranog djelovanja institucija u borbi protiv ove najveće pošasti našega doba. Stavili smo u funkciju sve svoje resurse, donirali potrebna sredstva kako bismo pomogli i zaštitili naše građane, ali i zdravstvene radnike, policiju, inspektore, javna preduzeća koja su imala i još uvijek imaju ključnu ulogu u suzbijanju širenja pandemije.

Uloženi su veliki napori na svim nivoima vlasti kako bi imali što manje posljedica. Ono što treba sa ponosom i posebno istaći jesu naši hrabri ljekari i medicinsko osoblje koje je uvijek u prvim redovima i na usluzi građanima. Njihov nesebični angažman uprkos nepovoljnim uvjetima i riziku kojem su i sami izloženi, pokazao je humanost i ljudskost na djelu i to je nešto što svi trebamo cijeniti, poštovati ali i nagraditi.

Preporod.info: Pandemija je ostavila velike posljedice po ekonomiju, posebno na turizam? Koja su Vaša saznanja o tim posljedicama, kako ih ublažiti i prevazići?

Skaka: Posljedice korona virusa na ekonomiju, turizam ali i život svakog pojedinca su evidentne posljednjih mjeseci, a oporavak će potrajati. Smatram da svako od nas u svom domenu treba da pruži maksimum kako bi nam bilo bolje i kako bi što prije prebrodili ovu situaciju. Moje sugrađanke i sugrađani nikad nisu posustali, pa neće ni sad. Trebamo posmatrati situaciju kao iskušenje, privremeno zaustavljeni turistički rast nam je svima zapravo prilika da turizam postane otporniji, da ponudimo više kako bi ubrzali njegov digitalni razvoj, inovacije i povećali promociju kroz moderne komunikacijske kanale.

Iako je turizam kao takav bio prvi na udaru, on će se i prvi oporaviti. Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju i mogu mnogo toga za ponuditi, od prirodnog bogatstva do kulturno-historijskog naslijeđa, ali moramo poboljšati vlastitu ponudu. Postoji niz mogućnosti i oblasti u kojima možemo i moramo biti bolji i inovativniji.

Preporod.info: I ove godine bili ste u posjeti prvoj rođenoj bebi u 2021. godini. Djeca su naše bogatstvo, vjera nas tome uči. Koliko KS pomaže da se više djeca rađa, šta na tom polju treba uraditi da se porodica, odnosno majke, pomognu? Znamo i sami kakvo je materijalno stanje naših sugrađana…

Skaka: Najljepši trenutak u životu čovjeka je saznanje da je postao roditelj, a još je sreća veća kad vidite da se vaša okolina raduje, jer je stigao još jedan član porodice. Grad Sarajevo kao institucija već godinama njeguje tradiciju darivanje prve rođene bebe u Novoj godini i to je simboličan način da ohrabrimo naše majke i izmamimo osmijeh na lice. Kao institucija, Grad u skladu sa svojim mogućnostima kreira prilike i bolje uslove za sve. Neophodno je učiniti više u domenu socijalne zaštite, bolju koordinacija institucija u ovom polju, ali i osigurati značajniju pomoć majkama kako bismo doprinijeli zaustavljanju bijele kuge koja je dodatno u porastu zbog pandemije.

Preporod.info: Kako Vi ocjenjujete godinu iz nas?

Skaka: Sama pomisao na 2020. godinu je teška, mnogo je gubitaka…Najviše bole rastanci, napustili su nas brojni divni ljudi, velikani, a s njima je otišao i djelić nas. Gubitak svakog čovjeka, je nenadoknadiv. Želim da nam svima ova 2020. godina iskušenja, bude poruka da je zdravlje najbitnije, da ne zaboravimo jedni na druge, da očuvamo vedar duh, jačamo strpljenje, da radimo predano, ustrajno i hrabro. Morat ćemo biti mudriji i racionalniji. Morat ćemo zbiti redove i podržavati jedni druge, biti jedinstveniji. Upravo u tome je prednost Sarajeva koje je zajedno sa svojim građanima nebrojeno u svojoj historiji, pokazalo i dokazalo da je najjače kada je najteže.

Preporod.info: Po Vašoj ocjeni, koliko je Sarajevo od rata do danas napredovalo? Može li bolje? Koje ključne stvari treba uraditi u tom pravcu?

Skaka: Sarajevo je posebno, nesalomljivo, uvijek se u njemu gradi, a vedar duh i inat Sarajki i Sarajlija je njegova odlika. Kada napravite poređenje nekad i sad, vidite da se mnogo toga promijenilo, obnovilo, sagradilo. Sretan sam i ponosan da mogu istaći da sam u toku svog mandata, realizovao brojne projekte i doprinio trajnom dobru u korist ovog grada, njegovih građana i zajedno sa svojim timom mapirao prijestolnicu Bosne i Hercegovine među najpoželjnije za turiste.

Vratili smo našim građanima sarajevsku žičaru, obnovili Olimpijski muzej, uredili i izvršili iluminaciju Žute, Bijele tabije, Višegradske kapije na Vratniku, organizirali EYOF, pokrenuli obnovu Bistričke stanice, doveli u završnu fazu izgradnju impresivnog objekta Vidikovac na Trebeviću, osigurali stalne postavke u Vijećnici, brojne izložbe i manifestacije. Jedan od meni lično najdražih projekata, je što smo vratili u funkciju preko 40 starogradskih javnih česmi. Preuzeli smo nadležnost nad upravljanjem, održavanjem i plaćanjem računa za isporuku vode.

Grad Sarajevo pokrenuo je podjelu ramazanskih topova gradovima, općinama kako bi očuvao i oživio tradiciju koja postoji duži vremenski period u glavnom gradu i u drugim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Prethodnih godina uspjeli smo da Sarajevo bude novogodišnji centar regije, ove godine zbog pandemije javni doček smo otkazali u korist našeg stanovništva, za nabavku vakcina protiv COVID-19. Sarajevo se razvija i na tom putu treba intenzivnije raditi, a sve to treba pratiti primjena modernih i pametnih rješenja u djelovanju organa vlasti i gradske uprave. Ova administracija je uvođenje pametnih tehnologija postavila među svoje prioritete, a nadam se da će se tako i nastaviti i nakon mog mandata.

Preporod.info: Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću uručili ste Zahvalnicu Grada Sarajeva za značajan doprinos ove institucije u prevenciji pandemije korona virusa u BiH. U čemu se taj značaj ogledao?

Skaka: Islamska zajednica u BiH, na čelu sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem je svojim primjerom, direktnom primjenom propisa, preporuka i naredbi nadležnih institucija, pokazala na najbolji način bit i suštinu islama. Takav stav i poruka bila je ključna u vrijeme kada je trebalo pokazati disciplinu, strpljivost i vjeru. Vjernici su to prepoznali, poštovali i podržali mjere.

Kao gradonačelnik Sarajeva i građanin ovog grada, želio sam odati priznanje poglavaru IZ BiH, ali i cijeloj Islamskoj zajednici na odgovornom pristupu i odgovoru na pandemiju koronavirusa. Grad Sarajevo i Islamska zajednica u BiH imaju jako dobru saradnju koja se ogleda u podršci radu i realizaciji manifestacija, događaja. Velika je uloga i značaj Islamske zajednice za muslimane u BiH, jer su oni čuvari tradicije, istinskih vrijednosti, moralnih i duhovnih temelja vjere kao takve koja propagira mir, toleranciju, razumijevanje i harmoniju svih naroda i konfesija. U skladu sa svojim mogućnostima i ovlastima, ova zajednica, osim kroz zagovaranje umjerenosti i dijaloga, i finansijski pokušava doprinijeti poboljšanju i prevazilaženju kriza, kako pojedinca tako i društva u cjelini.

Preporod.info: U martu bi Vas mogao naslijediti gospodin Bogić Bogićević. Jeste li zadovoljni onime što ste Vi uradili na poziciji gradonačelnika? Gdje ćete Vi poslije, koji su Vam poslovni planovi ako nam možete otkriti?

Skaka: Kad se osvrnem iza sebe i pogledam period svog mandata drago mi je da mogu reći da sam zajedno sa timom uspio realizirati brojne projekte, manifestacije, pozicionirati Sarajevo kao centar regije i učiniti korak naprijed u razvoju i napretku. Realizirali smo važne infrastrukturne projekte, napravili novi partnerski pristup i osnažili Sarajevo u polju međunarodne saradnje, poslali lijepe slike Sarajeva u svijet. Mnogo rada i truda je uloženo, a u godinama pred nama to će doći do izražaja.

Od nove uprave Grada očekuje se da intenzivno radi na nastavku realizacije započetih, ali i da kreira nove, velike projekte, kako bi se pozitivan trend koji je bio u godinama iza nas, nastavio i u godinama koje dolaze. Pozicija gradonačelnika jeste laskava titula, ali nosi veliku odgovornost i zahtjeva jako puno energije i posvećenosti, jer predstavljate glavni grad, svoje sugrađane, a samim tim i svoju domovinu.

Gospodin Bogićević ima velike zasluge zasigurno, lično sam ga predložio, dodijelio mu, ali i obrazložio važnost da bude dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Ni jedan SDP-ov gradonačelnik to ranije nije uradio. Isto kao što ga SDP nije predložio ni za jednu funkciju, pa ni za gradonačelnika onda kada je imao puno bolji izborni rezultat.

Smatram da ličnost kao on zaslužuje važnu počasnu, a ne radnu funkciju i da se pred njega, na nekom kraju njegove profesionalne karijere stavlja velika radna obaveza sa puno očekivanja. Proces izbora gradonačelnik je kompleksan sam po sebi i on će se desiti u prvoj polovini 2021. godine, a koji će dati neke od odgovora na pitanje koje ste mi postavili.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related