Skraćena džuma: Poruka o sprječavanju širenja virusa COVID-19

Date:

Danas je u džamijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) održana vanredno kratka hutba na džuma namazu. Cijeli namaz je skraćen prema instrukciji Rijaseta IZ a u skladu sa preporukama o sprječavanju širenja korona virusa koje objavljuju nadležne državne institucije.

Džuma namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je i hutbu održao dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu:

Islamska zajednica pozvala je svoje članove i pripadnike na maksimalnu odgovornost i iskazivanje brige prema svom zdravlju i zdravlju drugih, te pridržavanje svih mjera prevencije, predostrožnosti, odgovornog ponašanja i preporuka koje izdaju nadležne institucije.

Upućen je apel vjernicima i vjernicama da se nakon obavljanja dnevnih namaza i džuma-namaza bespotrebno ne zadržavaju u zatvorenim prostorijama i haremima džamija, mesdžida i drugih objekata Islamske zajednice, te da prostorije u kojima se obavljaju obredi dodatno očiste, dezinficiraju i provjetravaju.

Svim osobama iz rizičnih grupa, koje su kao takve definisane u preporukama nadležnih državnih organa, preporučuje se da sve dnevne namaze obavljaju u kući/stanu, te da umjesto džuma-namaza u svojim domovima klanjaju podne-namaz.

Hatibima je sugerisano da usklade vremensko trajanje hutbe sa aktuelnim okolnostima.

Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related