Slovenija: Od 4. maja otvaranje džamija i mesdžida za obavljanje namaza

0
28

Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji objavio je danas uputstvo o ponovnom obavljanju vjerskih obreda u džamijama i mesdžidima u Sloveniji, koje će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 4. maja.

Islamska zajednica u Sloveniji podsjeća da je 13. marta obustavila obavljanje zajedničkog namaza i drugih vjerskih aktivnosti u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana i drugim vjerskim objektima širom Slovenije u vlasništvu Islamske zajednice u Republici Sloveniji, te da su od tada namaze obavljali samo imami bez prisustva vjernika.

Mešihat Islamske zajednice je jučer razmatrao mogućnost ponovnog izvođenja vjerskih obreda u MKC Ljubljana i u ostalim mesdžidima u Sloveniji i na temelju valjanih argumenata predsjednika Mešihata i njegovih članova usvojio odluku kojom se dozvoljava (ponovno) postepeno izvođenje vjerskih obreda u svim objektima koji su u vlasništvu IZ-e, i to od ponedjeljka, 4. maja 2020. godine.

Pri tome je potrebno primjenjivati sljedeće

UPUTSTVO O ORGANIZIRANJU VJERSKIH OBREDA U VRIJEME PROGLAŠENE EPIDEMIJE U R. SLOVENIJI

I

Ulazak u vjerske objekte Islamske zajednice dozvoljen je samo zdravim osobama, koje nemaju simptoma zaraze disajnih organa, ne kašlju i nemaju povišenu tjelesnu temperaturu. Vjerski objekti će se otvarati 15 minuta prije i zatvarati 10 minuta nakon namaza.

II

U Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana (džamija) i u ostalim vjerskim objektima Islamske zajednice u Republici Sloveniji (mesdžidi) obavljat će se sljedeći obredi:

  1. Podne-namaz (sa mukabelom koja se uči u 12.00 sati)
  2. Teravih-namaz,
  3. Džuma-namaz, koja će se obavljati dva puta: prvi put u 13.30 sati i drugi put u 15.00 sati.

III

Mektebska nastava se nastavlja izvoditi online – na daljinu.

Dženaza-namaz će se obavljati u skladu sa zakonskim odredbama.

Vjerska vjenčanja su dozvoljena uz prisustvo najbliže rodbine (do 15 osoba koje nose maske) te pridržavajući se propisane udaljenosti.

IV

Pri kretanju, dolasku i boravku na javnom prostoru potrebno je pridržavati se sigurne udaljenosti od drugih osoba. Vjernici će ovo pravilo primjenjivati prilikom obavljanja namaza u džamiji i redanju safova.

V

U džamiji može biti broj osoba koliko džamija može da primi, pridržavajući se prethodnog člana o sigurnoj udaljenosti od drugih osoba.

VI

Pri kretanju i boravku u vjerskim objektima je uz primjenu sigurne udaljenosti do drugih osoba obavezno nošenje zaštitne maske za zaštitu usnog i nosnog dijela. Imami i članovi izvršnih odbora kontrolirat će ulazak u vjerske objekte i ne smiju dozvoliti ulazak osobama bez zaštitne maske.

Vjernici su dužni prilikom dolaska u džamiju ponijeti serdžadu jer bez nje nije dozvoljen ulazak.

VII

Pri ulasku u vjerske objekte obavezna je dezinfekcija ruku. Imami i članovi izvršnih odbora dužni su obezbijediti sredstva za dezinfekciju koja će se nalaziti na ulazu u objekat.

VIII

Vjernicima se preporučuje da u džamiju dolaze sa abdestom, jer će biti ograničena upotreba abdesthana. U džamiji neće biti dozvoljeno uzimanje mushafa i druge literature koja se nalazi u džamiji (policama).  U džamiju nije dozvoljen ulazak bez čarapa.

IX

Imami i članovi izvršnih odbora dužni su prozračiti prostore u kojima su se izvodili vjerski obredi.

X

Imami i vjernici se neće rukovati prije ili poslije namaza. Po završetku namaza potrebno je napustiti džamijsko dvorište bez zadržavanja.

XI

Savjetuje se starijim osobama, hroničnim bolesnicima i drugim zdravstveno ugroženim osobama, odnosno ranjivim grupama, te djeci do 14 godina, da namaze samostalno obavljaju u svojim kućama.

XII

Ovo uputstvo važi do daljnjeg.

(Preporod.info)