Slovenska vlada priprema zakon da mladima olakša kupovinu stana

Date:

Slovenski premijer Marjan Šarec sastao se s Nacionalnim vijećem za mlade te tom prilikom obećao pomoć države onim porodicama koje kupuju prvi stan tako što bi žirant za kredit bila upravo država.

Nacrt zakona koji bi mladima omogućio da lakše dođu do stana pripremilo je Ministarstvo finansija i naći će se u javnoj raspravi već do kraja ovog mjeseca.

Šarec je istakao da bi nove restrikcije Centralne banke Slovenije, koja je ovog mjeseca uvela oštrije uslove za potrošačke i druge kredite, mogle posebno pogoditi mlade ljude.

Centralna banka je početkom novembra pooštrila uslove za odobravanje potrošačkih kredita, uz ocjenu da njihov pretjerani rast može izazvati finansijsku nestabilnost.

Od sada se takvi krediti mogu dobiti na rok ne dulji od sedam godina, a zajmoprimcima nakon otplate rate mora ostati najmanje 76 posto mjesečnog primanja.

Premijer Šarec je nakon sastanka s mladima izrazio očekivanje da će novi stambeni zakon koji predlaže njegova vlada također omogućiti izgradnju više javnih stanova za iznajmljivanje pod vrlo povoljnim uslovima.

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related